Skladování a uchovávání vína

Skladování a uchovávání vína

Všeobecně převládá názor, že víno získává dlouhodobým skladováním na své kvalitě.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Všeobecně převládá názor, že víno získává dlouhodobým skladováním na své kvalitě. V některých případech je to sice pravda, ale většina vín dostupných v obchodech, je vhodná spíše k okamžité konzumaci. O tom, zda se víno hodí k dlouhodobému skladování, rozhodují jeho čtyři vlastnosti: obsah alkoholu, cukru, tříslovin a kyselost (acidita). Čím je hodnota každé uvedené složky vyšší, tím vyšší je pravděpodobnost, že je víno vhodné k delšímu skladování.

Nejčastěji se hovoří o dlouholetém skladování červených vín. Avšak první místo v této kategorii zaujímají spíše bílá dezertní vína. Některá z nich je možné skladovat i několik desítek let. Dlouhozrající červená vína se uchovávají přibližně 20-30 let, ale například portské víno své chuťové a aromatické vlastnosti uchovává mnohem déle.

A jak uchovávat víno po jeho otevření? Víno se kazí vlivem kyslíku. Pokud se Vám nepodaří spotřebovat celou lahev, nezapomeňte ji zazátkovat. Nespotřebované zazátkované víno uchovávejte v lednici ve svislé poloze, nízká teplota zpomaluje proces jeho oxidace. Takto uchovávané víno by si mělo udržet svoje vlastnosti po dobu 3-5 dnů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU