Název prosciutto v italštině obecně označuje šunku, ale používá se i jako označení pro prosciutto crudo, tedy syrovou šunku. Italové ji vyrábějí z vepřové kýty, kterou nejdřív očistí a zbaví přebytečného tuku a pak na několik týdnů naloží (celou, nebo její části) do soli nebo směsi koření. Potom ji zavěsí do temné místnosti, nejlépe do průvanu mořského vzduchu, a několik dalších měsíců až let suší. Nejznámější parmská šunka s ochrannou známkou prosciutto di Parma zraje průměrně jeden rok. Mezi další vyhlášené druhy patří San Daniele nebo Bresaola, která je ale z hovězího masa. Název prosciutto cotto pak označuje vařenou šunku.
Sušenou vepřovou šunku najdete hned v několika středomořských kuchyních. Každý výrobce má vlastní recepturu, která závisí na podnebí daného regionu. Italské šunky zadržují vlivem vlhčího prostředí víc vody a mají nasládlou chuť. Nejvíc se jim podobá španělský jamon serrano, který zraje na horském vzduchu a má výraznější slanou chuť. Rychle a jednoduše ho využijete třeba při přípravě tapas nebo bruschett. V obchodech narazíte i na jamon iberico, který je unikátní v tom, že pochází ze speciální rasy černých prasat. Je tmavý s velmi výraznou chutí. Ve Francii najdeme sušenou šunku jako jambon sec. V Německu se pak kvůli vyšší vlhkosti sušení kombinuje s uzením. Tak vzniká třeba známá schwarzwaldská šunka.
S blížícím se létem a venkovními posezeními a pikniky se vyplatí mít prosciutto po ruce. Rychle s ním vykouzlíte jednoduché lehké občerstvení – od tapas po sendviče. Vyzkoušejte třeba pravé italské tyčinky grissini nebo košíčky plněné šunkou a sýrem. Výborně se kombinuje jak se slaným (například s kozími sýry nebo vejcem), tak sladkým. Italové si ho také rádi dopřávají jako svěží předkrm s ovocem – třeba na jednohubkách s melounem, hroznovým vínem, kiwi, datlemi nebo fíky. Hodí se k němu i sezónní chřest.
TIP: Prosciutto skladujte v lednici, otevřené balení vydrží necelý týden.
Pršut můžete i do větších jídel, hlavně do těstovin nebo k bílému masu, vyzkoušejte plněná kuřecí prsa parmskou šunkou nebo lanýžové těstoviny. Prosciutto nakrájené na plátky a opečené v pánvi do křupava zase výborně dochutí pizzu nebo salát.
A jakým pohoštěním letos překvapíte své přátele vy? Podělte se s námi v komentářích!
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…