Prosciutto: jak dobře ho znáte?

Prosciutto: jak dobře ho znáte?

Prosciutto patří k pravé italské hostině stejně jako mozzarella nebo karafa vína. Dopřejte si lahůdku ze Středomoří a využijte sušenou vepřovou šunku při přípravě jarního občerstvení.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Důkladně vysušená

Název prosciutto v italštině obecně označuje šunku, ale používá se i jako označení pro prosciutto crudo, tedy syrovou šunku. Italové ji vyrábějí z vepřové kýty, kterou nejdřív očistí a zbaví přebytečného tuku a pak na několik týdnů naloží (celou, nebo její části) do soli nebo směsi koření. Potom ji zavěsí do temné místnosti, nejlépe do průvanu mořského vzduchu, a několik dalších měsíců až let suší. Nejznámější parmská šunka s ochrannou známkou prosciutto di Parma zraje průměrně jeden rok. Mezi další vyhlášené druhy patří San Daniele nebo Bresaola, která je ale z hovězího masa. Název prosciutto cotto pak označuje vařenou šunku.

Itálie versus Španělsko

Sušenou vepřovou šunku najdete hned v několika středomořských kuchyních. Každý výrobce má vlastní recepturu, která závisí na podnebí daného regionu. Italské šunky zadržují vlivem vlhčího prostředí víc vody a mají nasládlou chuť. Nejvíc se jim podobá španělský jamon serrano, který zraje na horském vzduchu a má výraznější slanou chuť. Rychle a jednoduše ho využijete třeba při přípravě tapas nebo bruschett. V obchodech narazíte i na jamon iberico, který je unikátní v tom, že pochází ze speciální rasy černých prasat. Je tmavý s velmi výraznou chutí. Ve Francii najdeme sušenou šunku jako jambon sec. V Německu se pak kvůli vyšší vlhkosti sušení kombinuje s uzením. Tak vzniká třeba známá schwarzwaldská šunka.

Ideální pohoštění

S blížícím se létem a venkovními posezeními a pikniky se vyplatí mít prosciutto po ruce. Rychle s ním vykouzlíte jednoduché lehké občerstvení – od tapas po sendviče. Vyzkoušejte třeba pravé italské tyčinky grissini nebo košíčky plněné šunkou a sýrem. Výborně se kombinuje jak se slaným (například s kozími sýry nebo vejcem), tak sladkým. Italové si ho také rádi dopřávají jako svěží předkrm s ovocem – třeba na jednohubkách s melounem, hroznovým vínem, kiwi, datlemi nebo fíky. Hodí se k němu i sezónní chřest.

TIP: Prosciutto skladujte v lednici, otevřené balení vydrží necelý týden.

Pršut můžete i do větších jídel, hlavně do těstovin nebo k bílému masu, vyzkoušejte plněná kuřecí prsa parmskou šunkou nebo lanýžové těstoviny. Prosciutto nakrájené na plátky a opečené v pánvi do křupava zase výborně dochutí pizzu nebo salát.

A jakým pohoštěním letos překvapíte své přátele vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU