Navařeno dopředu: jaká jídla se hodí k zamražení?
Doba čtení 5 minut

Navařeno dopředu: jaká jídla se hodí k zamražení?

Mrazák nemusí být jen zásobárna na zmrzlinu a kostky ledu. Když do něj dáte hotová jídla – čerstvá a plná chuti – přesně taková je pak najdete ve chvíli, kdy je budete potřebovat. Jaké recepty se hodí do mrazákové rezervy a jak dlouho vydrží?
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hotové pokrmy je možné zamrazit téměř ihned po uvaření. Pro úsporu místa a také pro přehled je dobré používat speciální uzavíratelné sáčky nebo průhledné nádoby. Pohodlné jsou také skleněné nádoby s víčkem, které můžete rovnou vložit i do trouby.

Při návštěvách mrazáku se vám bude hodit pár jednoduchých pravidel:

  • Jídlo dávejte do mrazáku jen dobře vychladlé.
  • Jednou rozmrazené potraviny už nikdy znovu nezmrazujte.
  • Ze sáčků i krabiček se snažte dostat co nejvíce vzduchu. Maso mrazte po menších kouscích. Místo uložení do sáčku ho můžete těsně omotat potravinovou fólií.
  • Syrové maso a ryby rozmrazujte na mřížce – aby nezačalo „plavat“.
  • Není od věci si udělat seznam zamrazených potravin a ten mít v kuchyni pořád na očích.
  • Veškeré jídlo, které mrazíte, nezapomeňte popsat. Zapište také datum zamrazení a hlídejte si, aby se vám hotová jídla v mrazáku nezabydlela déle než na dva, maximálně tři měsíce.
  • Nezpracované suroviny nenechávejte v mrazáku déle než rok. Při rozmrazování se řiďte pravidlem „nejstarší má přednost“.

Tip: Založte si v mrazáku jeden sáček na zeleninové odřezky. Až bude plný, přidejte k němu kuřecí nebo hovězí maso. Budete mít základ na vynikající vývar.

Tyto potraviny se naopak k zamrazování nehodí:

  • cokoliv v konzervě
  • vejce
  • smetanové potraviny – jogurt, zakysaná smetana, šlehačka (netýká se omáček)
  • majonéza
  • měkké sýry, žervé, přírodní sýry nebo cottage
  • zelenina a ovoce s vysokým podílem vody – meloun, okurka, salát nebo ředkvičky

Polévka jako první pomoc

Rozmrazení polévky je rychlé a velmi jednoduše ji oživíte čerstvými přísadami, které máte zrovna po ruce. Hrst bylinek nebo kousek sýra se hodí do krémové polévky, do vývaru zase můžete rozklepnout vejce. Připravte si zásobu hřejivé mrkvové nebo dýňové polévky a uvidíte, jak se bude hodit.

Tip: Co takhle zakousnout k polévce pizza chléb? Hotové připravené těsto si můžete také zamrazit, je ale dobré ho nechat přes noc povolit v lednici a pak ideálně ještě hodinku v pokojové teplotě. 

Rovnou do trouby

Vděčným jídlem pro přípravu i skladování jsou těstoviny. Ve volnější chvíli si můžete připravit směs těstovin s kuřecím masem a rajčaty. Ideálně den před plánovaným podáváním je dobré je nechat povolit v chladničce. Pokud se rozhodnete na poslední chvíli a budete zapékat ještě zmrzlé těstoviny, je potřeba jim dopřát zhruba 20–30 minut v troubě navíc. Teprve až když se trochu zahřejí, přidejte strouhaný sýr. 

Můžete si také připravit čerstvé plněné těstoviny jako třeba cannelloni se špenátem a ty po vytažení z mrazáku dodělat na páře. Omáčku k těstovinám vždy mrazte zvlášť v sáčku či krabičce.

Tip: Pro zamrazení se hodí i různé druhy pesta. Abyste pak mohli rozmrazit jen tolik, kolik bude potřeba, rozdělte si hotové pesto do tvořítek na led. Stejně můžete zamrazit zbylé víno nebo vývar.

Omáčka poslední záchrany

V mrazáku se může ukrývat i hodnotné a poctivé domácí jídlo pro celou rodinu. Proces mrazení dobře snášejí omáčky. Maso k nim zamrazte samostatně a jako tajný poklad můžete přidat i domácí knedlík.

Klasickým receptem, který se hodí do mrazáku, je kuře na paprice. Opět je ideální nechat mražené jídlo nejprve přes noc povolit v lednici. Je ale možné ho i rovnou ohřát. Omáčka po rozmrazení bývá často hustší, proto ji můžete lehce naředit vodou či vývarem.

Netradiční variantou omáčkového receptu jsou masové kuličky na kari. Místo přílohy se bude hodit i čerstvé pečivo a rychlá teplá večeře, třeba i pro návštěvu, je hotová.

A jak moc oblíbený je mrazák u vás doma? Máte pro nás tipy na recepty k zamrazení? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU