Kysané zelí: superpotravina na zimu
Doba čtení 3 minut

Kysané zelí: superpotravina na zimu

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ne nadarmo se říká, že už v antice se používalo jako všelék a na svou plavbu si ho dokonce vzal i Kryštof Kolumbus. Kysané zelí totiž dlouho vydrží a je tak ideální zásobárnou vitaminu C, snižuje únavu a podporuje imunitu během chladných měsíců. Bílé se výborně kombinuje s dalšími chutěmi, červené zase obsahuje přírodní barviva bohatá na antioxidanty.

Poctivé domácí

Napadlo vás někdy vyměnit kupované zelí za domácí? Příprava je jednoduchá, stačí zelí správně nakrájet a nakrouhat a pak už jen přidat sůl, kmín a cibuli.

Tip: Roman Paulus přidává i jablka, které pomohou nastartovat kvasný proces.

Nebojte, nemusíte zelí šlapat jako naši předkové, stačí ho propracovat rukama, abyste z něj vymačkali vzduch a vodu. Potom ho nechte uležet a naložte do soudku (kameninové nádoby) nebo do velkých sklenic. Pokud pustilo moc šťávy, nemusíte ji všechnu použít. Pokud naopak málo, dolijte trochou vody. Zelí musí být v každém případě ponořené!

Nádobu nechte v pokojové teplotě minimálně pět dní, ale můžete nechat kvasit až několik týdnů (v takovém případě po týdnu přesuňte do chladu). Zelí pak můžete hned konzumovat nebo zavařit do sklenic, čímž ale ztratí část vitamínů.

Zelí ke klasice i k exotice

Zelí se vyplatí mít v zimě při ruce. Bude se vám hodit syrové jako doplněk menších jídel, salátů i do hlavních chodů. Pokud ho chystáte jako přílohu, můžete ho navíc dochutit nastrouhaným jablkem, rozinkami, moštem nebo karamelizovanou cibulkou. Z polévek vyzkoušejte tradiční zelňačku nebo boršč. Z klasických receptů doporučujeme strapačky se škvarky a zelím, vepřové výpečky na pivu se zelím a chlupatým knedlíkem  nebo segedínský guláš. Zelí se bude hodit i jako příloha ke svatomartinské huse nebo zabijačkovým pochoutkám. Pokud naopak holdujete zdravé kuchyni, zelí naservírujte k tofu nebo tempehu, ke kterým se také výborně hodí. V těchto receptech ho můžete dochutit na asijský způsob, třeba zázvorem, kešu nebo sójovými výhonky. Vegetariáni ocení i zelné placky či bramboráky, neboli zelňáky, které můžete podle libosti ještě obohatit o sýr nebo další přísady.

A pokud byste chtěli vyzkoušet i jinou kvašenou zeleninu, nezapomeňte zkusit pickles nebo tradiční korejské kimči!

Jaký zelný recept byste doporučili vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU