Kulinářská cesta po Evropě
Škola vaření

Kulinářská cesta po Evropě

Patříte mezi vášnivé cestovatele? Vydejte se s námi na cestu po Evropě, společně se zaměříme na kulinářské bohatství oblíbených evropských destinací.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Patříte mezi vášnivé cestovatele? Vydejte se s námi na cestu po Evropě, společně se zaměříme na kulinářské bohatství oblíbených evropských destinací.

Evropská kuchyně je nám velmi blízká, zároveň je ve světě velmi oblíbená. Na našem stole se objevuje hodně jídel, které pochází z různých koutů Evropy, aniž bychom si toho byli vědomi. Kdybychom měli charakterizovat evropskou kuchyni jedním slovem, použili bychom slovo různorodost, ale začněme od začátku.

Pestrost evropské kuchyně je dána mnoha faktory - podnebím a klimatickými podmínkami, místními surovinami a v neposlední řadě také kulturou a historickými vazbami, např. ve španělské kuchyni pozorujeme vlivy kuchyně arabské.

Společným jmenovatelem evropské kuchyně je určitě tendence k využívání místních a sezónních surovin. Spolu s celosvětově rostoucí popularitou využívat čerstvé sezónní suroviny se tento trend samozřejmě objevuje také v Evropě.

Pojeďte spolu s námi na cestu kolem Evropy prostřednictvím gastronomie a našich receptů. Cestujete-li po evropských státech, určitě se s námi podělte o své oblíbené recepty z různých zemí a regionů.

Italská kuchyně – těstoviny stokrát jinak

Každý kout Itálie má svou vlastní specialitu. Ve Florencii ochutnáte pochoutky z masa, v Neapoli tradiční pizzu a v Modeně to všude voní zrajícím parmezánem. Itálie - to jsou rovněž čerstvé mořské plody, kvalitní olivový olej a různé druhy těstovin, které si hospodyně samy doma ručně připravují. Pro italskou kuchyni je typické, že většina pokrmů je velmi rychle připravena k podávání. Italské recepty jsou velmi jednoduché, důležité jsou především prvotřídní suroviny.

Milovníci italské kuchyně jistě ocení tento recept Romana Pauluse na vynikající špagety. Těstoviny s vůní bazalky a kvalitního sýra vnesou do Vašeho domu vůni Itálie. Navíc je tento recept velmi snadný. Přesvědčte se sami!

Řecká kuchyně – sýry a pokrmy z grilu

Láká Vás Řecko? Není se čemu divit. Řecká kuchyně je plná barevných paprik, cuket, lilku, skopového masa, ryb nebo mořských plodů. Řekové rádi grilují a vše dochucují kvalitním olivovým olejem. Na stole také nesmí chybět tradiční sýry feta nebo halloumi a pita chléb. Ovšem nejznámějším a asi i nejoblíbenějším řeckým pokrmem je tradiční salát z čerstvé zeleniny, oliv a sýru.

Tradiční pita chléb proměnil Roman Paulus v opravdovou specialitu. Podává jej plněný vepřovým masem se zeleninou a jogurtovým dipem, který celému pokrmu dodá šmrnc. Připravte si doma řeckou hostinu, na tomto pokrmu si skvěle pochutnáte a navíc si stolování s přáteli opravdu užijete. Fajnšmekři si mohou připravit i domácí pita chléb.

Španělská kuchyně – chutné tapas

Španělská kuchyně se liší napříč všemi regiony. Na severu vládnou ryby a mořské plody, ale také klobásy a šunka, na jihu je zase cítit velký vliv arabské kuchyně. Odtud také pochází šafrán, který je ve Španělsku velmi oblíbený. Díky němu získává paella – typický španělský rýžový pokrm – nádhernou žlutou barvu. Na španělském stole najdete rovněž tapas – různé druhy malých chuťovek, které mohou být servírované zatepla i zastudena, ale vždy se sklenkou dobrého vína.

A jaké jsou španělské dezerty? Pochutnáte si na churros – malých koblížcích z odpalovaného těsta podávaných s čokoládovou omáčkou.

Francouzská kuchyně – nejen šneci a žabí stehýnka

Každý kuchař na začátku snil o tom, že bude vařit ve francouzské restauraci z těch nejlepších surovin a pod dohledem špičkových šéfkuchařů. Ve francouzské kuchyni nenajdete výlučně exkluzivní pochoutky jako šneci a žabí stehýnka, ale rovněž prosté pokrmy jako zeleninové polévky, paštiky nebo ratatouille. Francie dala světu také mnoho chutných dezertů – tarte tatin s jablky nebo crème brûlée s karamelovou krustou. A pokud budete ve Francii, zastavte se v některém pekařství, protože vůně čerstvě pečených baget a croissantů Vás opravdu okouzlí.

Seznamte se s pokrmem, který navždy změní Váš pohled na francouzskou kuchyni. Jedná se o rilletes - kachní maso ochucené cibulí a okurkami cornichons, které se podává s čerstvým, křupavým chlebem. A ačkoli se jedná o kaloricky bohatší jídlo, jednou za čas to neuškodí. Ta chuť za to stojí.

Britská kuchyně – kuchyně pro milovníky masa

Britská kuchyně stojí ve stínu svých slavnějších evropských kolegyň, avšak i na Ostrovech se můžete dobře najíst. Mezi oblíbená jídla patří Fish and Chips (ryba s hranolky) nebo anglická snídaně s fazolemi v rajské omáčce, žampiony, vejci a slaninou. Pokrm, který se díky Gordonu Ramsayovi stal známý na celém světě, je Beef Wellington – hovězí svíčková zapečená v listovém těstě. Mezi maso a těsto patří ještě jedna vrstva, která je tvořená houbami nebo paštikou.

Yorkshirský pudink je tradiční přílohou britské kuchyně. Nejedná se o pudink tak, jak ho známe v našich končinách, nýbrž o náhradu klasických příloh – rýže nebo brambor. Nejinak je tomu v receptu Romana Pauluse, který jej podává k rib eye steaku.

To je jen malá ukázka toho, co evropská kuchyně nabízí. Kterou evropskou kuchyni vyhledáváte Vy? Také nám napište do komentářů, jak Vám naše recepty chutnaly.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU