Jaro v kuchyni
Doba čtení 5 minut

Jaro v kuchyni

Venku se otepluje, rozkvétají první květiny a celá příroda se probouzí. Všude kolem je cítit jaro a na stáncích a trzích se objevují první jarní zelenina.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Venku se otepluje, rozkvétají první květiny a celá příroda se probouzí. Všude kolem je cítit jaro a na stáncích a trzích se objevují první jarní zelenina. S tím souvisí i změna našeho jídelníčku. Jídlo už nemusí být tak vydatné a hutné, aby nás zasytilo a zahřálo, dáváme přednost lehčím pokrmům a zařazujeme více zeleniny.

V dubnu začíná sklizeň ředkviček, hlávkového salátu, kedluben a také mrkve, zanedlouho to bude chřest nebo pórek. Je to příležitost, jak svůj každodenní jídelníček obohatit o větší porci zeleniny a ovoce a dodat tak tělu více živin a zdraví prospěšných látek.

A jaké pokrmy se z jarní zeleniny nejčastěji připravují? Jsou to hlavně čerstvé a chutné saláty, oceníte rovněž různé druhy teplých a studených polévek. Tyto druhy zeleniny nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu, takže z nich hravě připravíte také různé koktejly a šťávy plné vitaminů.

Jarní mrkvička

Ranou odrůdu mrkve můžete v kuchyni využít různými způsoby. Nejjednodušší je podávat ji syrovou spolu s různými zeleninovými dipy nebo pomazánkami, např. hummusem. V Kuchyni Lidlu také najdete recepty na opravdové vitaminové bomby - mrkvovou šťávu s jablky a zázvorem nebo mrkvovo-broskvové smoothie. Takto připravené smoothie nebo šťáva může klidně nahradit svačinu a snadno si ho můžete přibalit s sebou do práce.

Mrkvovo-bramborová polévka

Krémová polévka patří k těm nejsnadnějším pokrmům, které můžete připravit. Mrkev a brambory nakrájejte na vetší kousky, vložte do hrnce, zalijte zeleninovým vývarem a jakmile zelenina změkne, rozmixujte na hladký krém. Nakonec dochuťte tymiánem a podávejte s bylinkovými krutony. Vynikající a přitom tak snadné.

Kokosovo-mrkvová polévka

Pro milovníky asijské kuchyně máme recept na mrkvovou polévku s kokosovým mlékem a strouhaným kokosem. Polévka dochucená česnekem, zázvorem a kari je velmi aromatická a jako každá krémová polévka se připravuje rychle a snadno.

Salát

Saláty jsou asi nejoblíbenějším způsobem konzumace zeleniny. Při přípravě salátů máte nespočet možností, můžete připravit výhradně zeleninový salát nebo přidat trochu ovoce. Velmi oblíbené jsou saláty doplněné šunkou, kuřecím masem, různými druhy sýrů nebo vejci, které si mnoho z nás připravuje do práce k obědu. Každý salát by měla doplnit vhodná zálivka či dresink, které dodají každému salátu šmrnc. Ochutnejte třeba francouzský dresink, recept najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Salát s kuřecím masem

Každý salát by měl obsahovat suroviny, které se vzájemně doplňují. V našem receptu najdete křupavý ledový salát, k tomu šťavnatá rajčata, cibuli, ořechy, vařená vejce a pečené kuřecí maso. Takto připravený salát můžete sbalit s sebou k obědu do školy i na cesty.

Salát s rajčaty a krutony

Polníček, slunečnicová semínka, rajčata, domácí krutony a zálivka připravená z hořčice a kečupu – všechny tyto suroviny spolu dokonale ladí. Tento salát se výborně hodí jako příloha k pečeným a grilovaným masům. Recept najdete v Kuchyni Lidlu.

Zelený předkrm

Zelený předkrm je opravdovou jarní bombou. Najdete v něm křupavé listy ledového salátu, sladké hroznové víno a hrušky nebo avokádo. To vše skvěle doplní mozzarella a medový dresink. My Vám doporučujeme připravit si tento salát na Zelený čtvrtek, kdy bychom měli podle tradice sníst něco zeleného. A v tomto salátu najdete zelených surovin opravdu požehnaně.

Ředkvičky

Ředkvičky nejlépe chutnají zasyrova. Můžete je sníst jako malou svačinku nebo dodat do  salátu. Nastrouhané skvěle doplňují studené zeleninové polévky, tvarohové pomazánky či lehké jogurtové dipy k pečené či grilované zelenině a bramborám.

Zelený chřest

Svou pozornost byste měli věnovat rovněž chřestu, který platí za opravdovou lahůdku. Zelený chřest nemusíte ani loupat, stačí ho jen lehce spařit a podávat s máslovou nebo holandskou omáčkou. Pečený s parmskou či schwarzwaldskou šunkou je skvělou přílohou ke grilovaným masům. Můžete z něho také připravit krémovou polévku nebo přidat hlavičky chřestu do rizota.

Konečně jaro!

Jaro nás láká svými chutěmi a svěžími barvami. Využijte tuto jedinečnou příležitost a nechte se inspirovat lehkými a rychlými pokrmy z Kuchyně Lidlu. Díky tomu bude Vaše kuchyně stejně barevná a plná života jako příroda venku za oknem.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU