Jak správně skladovat vánoční cukroví?
Doba čtení 5 minut

Jak správně skladovat vánoční cukroví?

Prosinec je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Díky těmto praktickým tipům si můžete vytvořit plán pečení a hotové cukroví skladovat tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé (nebo aby se co nejlépe uleželo).
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Prosinec je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Díky těmto praktickým tipům si můžete vytvořit plán pečení a hotové cukroví skladovat tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé (nebo aby se co nejlépe uleželo). Na Vánoce si pak pochutnáte na krásně měkkých perníčcích, vláčném lineckém a dokonale křehkých pusinkách.

 

Kdy začít s pečením?

Nejprve si řekněte, do jakého cukroví se letos pustíte. Podle této tabulky si vytvořte plán, nakupte suroviny a postupně se dejte do práce.

Hned na přelomu listopadu a prosince začněte s perníčky. Ty potřebují nejvíce času, aby dostatečně změkly. Rozvíjí se i výrazná chuť koření, proto je dobré jim dopřát 3 týdny až měsíc k uležení.

Tip: Nestíháte? Vložte k perníčkům do papírem vystlané plechové krabice či keramické dózy malé jablko. Perníky z něj natáhnou vlhkost a rychleji změknou. Po čase ho vyměňte, aby se nezačalo kazit.

 

3 týdny před svátky přichází na řadu další druhy cukroví, které jsou dobré uleželé, jako například medvědí tlapy, neboli pracny, vanilkové rohlíčky či kokosky.

O týden později, tedy zhruba dva týdny před Štědrým dnem, se pusťte do lineckého. Napečte si obě jeho vrstvy, plnou i vykrojenou. Se slepováním ale vyčkejte ještě týden, aby těsto od marmelády příliš nenavlhlo. Stejně tak můžete péct i další druhy z křehkého těsta, například išlské dortíčky.

Poslední týden před svátky můžete předpečené cukroví slepovat džemem, polévat čokoládou a plnit máslovými krémy. Jako poslední také přichází na řadu sněhové pusinky a nepečené cukroví, jako jsou rumové kuličky nebo vosí hnízda.

 

 

Jak cukroví skladovat?

 

Máte napečeno? Skvěle. Nyní jednotlivé cukroví vhodně uložte, aby skvěle chutnalo co nejdéle. Tohle jsou základní věci, které cukroví pro správné uložení potřebuje:

  • Sucho, chlad a temno – To jsou základní předpoklady pro dobře uskladněné cukroví. Uložte ho v chladné spíži, komoře či sklípku s teplotou ideálně kolem 5 °C. Ve výjimečných případech můžete nějaké druhy (zejména ty „vlhčí“) dát do lednice či krátkodobě na balkon, pokud zrovna nemrzne.
  • Ubrousky nebo pečicí papír – Krabice a nádoby vystelte ubrouskem, pečícím papírem či alobalem. Stejně tak přikryjte i poslední vrstvu vyskládaného cukroví. Díky tomu se cukroví neomačká o stěny krabice a bude méně vlhnout.
  • Alobal – Pokud jsou krabice, do kterých dáváte cukroví, prodyšné (například papírové), pomůže alobal cukroví ochránit před pachy jiných potravin.
  • Vlastní krabice – Jednotlivé druhy cukroví skladujte odděleně. Jinak od sebe mohou načichnout nebo přejímat vlhkost.

 

Do jaké krabice?

 

Pro kolik druhů cukroví jste se nakonec rozhodli, ovlivní nejen nákup surovin, ale i množství různých krabic a dóz, které budete potřebovat:

 

  • Medovým perníčkům se daří v plechových krabicích vyložených pečicím papírem či v keramických dózách.
  • Linecké a další křehké cukroví bez náplně, pracny či vanilkové rohlíčky uložte v plechových krabicích vystlaných ubrousky či pečicím papírem.
  • Slepované linecké můžete mít i v papírové krabici vyložené ubrouskem. Papír částečně propustí vlhkost a linecké krásně zvláční.
  • Cukroví s čokoládovou polevou či náplní se plní a polévá těsně před Vánoci, lze ho tedy skladovat i v lednici, v plastových dózách vyložených alobalem. Pokud ale máte chladný sklípek, uložte je radši tam. Nesmí projít mrazem, proto pozor na uchovávání na balkoně.
  • Křehké pusinky a kokosky nedávejte do plastu ani do lednice. Zvlhly by vám. Zabalte je do papírových sáčků a skladujte je na suchém místě.
  • Nepečené cukroví dejte ve vzduchotěsné plastové nádobě vyložené alobalem do lednice.

 

Těšíte se na pečení jako my? Jaké jsou vaše oblíbené druhy, ke kterým se každoročně vracíte? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU