Grilovací sezóna začíná!
Doba čtení 5 minut

Grilovací sezóna začíná!

Stále teplejší počasí nás láká k trávení volného času na čerstvém vzduchu a těšíme se také na společné grilovačky s přáteli.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Stále teplejší počasí nás láká k trávení volného času na čerstvém vzduchu a těšíme se také na společné grilovačky s přáteli. Příprava pokrmu na grilu je o něco těžší než doma v troubě, proto než začnete pracovat s grilem, podívejte se na grilovací triky našich šéfkuchařů. V Kuchyni Lidlu najdete jak skvělé recepty, díky nimž budete v očích svých přátel hvězdou každé zahradní party, ale také užitečné rady, jak nejlépe ugrilovat maso, ryby, sýry i zeleninu.

Marinády

Než začnete maso grilovat, nejdříve ho namarinujte. Díky marinádě je maso nejen šťavnatější, ale také chutnější, neboť do sebe natáhne chuť i aroma koření.

Marinády dělíme na suché a mokré. Výběr suché či mokré marinády závisí na tom, jaký druh masa chcete grilovat a jak dlouho musí být na grilu. Suché marinády se skládají hlavně z koření a bylinek bez přídavku tekutin, oproti tomu mokré marinády vždy obsahují olej či jiné tekutiny, např. víno nebo citronovou šťávu.

Na čem grilovat?

Grilovat můžete jak na dřevěném uhlí, které se rozehřeje asi za 15 minut, tak briketách, jež se sice rozehřívají déle, ale mají vyšší teplotu a navíc ji déle udrží.

Způsoby grilování

Rozlišujeme dva způsoby grilování – přímé a nepřímé, zvané také barbecue. Přímé grilování probíhá přímo nad rozžhaveným uhlím nebo dřevem. Tento způsob se hodí na grilování menších kousků masa, ryb nebo zeleniny. Grilovaná surovina je nad žárem pouze krátkou dobu a obrací se vždy jen jednou.

Chceme-li grilovat nepřímo, je nutné použít gril s víkem. Grilovanou potravinu pak umístíme mimo přímý žár grilu. Tento způsob grilování vyžaduje sice více času, zajišťuje však rovnoměrné pečení a hodí se hlavně na grilování větších kousků masa.

Recepty pro každého

V Kuchyni Lidlu kromě mnoha rad a triků týkajících se grilování najdete rovněž spoustu receptů. Vyberou si jak milovníci masa, tak ti, kteří dávají přednost grilované zelenině či sýrům. Jednoduše řečeno – v Kuchyni Lidlu zkrátka každý najde recept podle své chuti.

Dipy ke grilovaným pokrmům

Než začnete hledat recept, jak připravit maso nebo zeleninu, projděte si také recepty na dipy, které jsou u grilovaných pokrmů přímo povinností. Právě dipy podtrhnou a zvýrazní chuť grilovaného pokrmu. Na výběr máte třeba americký, švestkový nebo okurkový.

Zeleninový špíz s meruňkami

Mezi velkým množstvím receptů na grilovaná masa najdete i bezmasé pokrmy. Vyzkoušejte například náš recept na zeleninové špízy z brambor, rajčat, papriky a cibule netradičně doplněné o meruňky. Grilovaná zelenina a ovoce získají úplně jinou chuť a vůni, jež překvapí i ty, kteří si grilování bez kousku masa neumí představit.

Grilované brambory

Brambory jsou na gril přímo ideální. Uvnitř jsou jemné a na povrchu mají křupavou kůrčičku. Hodí se jako příloha k rybám a masům, můžete je však také podávat jen tak jako samostatný pokrm - s jogurtovým dipem chutnají báječně. Na společném víkendovém grilování prostě nemohou chybět.

Kuřecí prsa v jogurtové marinádě

Recept na kuřecí prsa marinovaná v jogurtu je inspirován indickou kuchyní. Abyste je ochutnali ovšem nemusíte jet až do Indie, díky našemu receptu si šťavnatá kuřecí prsa zvládnete připravit sami doma.

Steak s červenou paprikou

Příprava steaku není snadným úkolem, ale díky naším radám si s tím určitě hravě poradíte. Pamatujte, že steak z kvalitního masa nevyžaduje příliš koření – stačí ho jen posypat čerstvě mletým pepřem a poté na talíři lehce osolit. Chuť steaku ještě doladí trocha másla – v tomto receptu je to máslo smíchané s gorgonzolou. Jako přílohu doporučujeme červenou papriku. Můžete zvolit i jinou zeleninu, ale zaručujeme Vám, že pokud tuto přílohu jednou zkusíte, stane se stálicí Vaší kuchyně.

Klobásky ve slaninovém kabátku

Na závěr něco snadného, klasického a zároveň neodolatelného. Těžko si lze představit grilování nebo posezení u ohně bez opečených klobás. Když ovšem klobásku zabalíte do plátků anglické slaniny, bude mnohem šťavnatější. Poté stačí přidat hořčici či jinou oblíbenou omáčku a máte hotový pokrm, který na zahájení grilovací sezóny prostě nemůže chybět.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU