Pro horké a temperamentní Španělsko jsou charakteristické výrazné chutě a vůně. Přesně takové jsou i jejich tradiční uzeniny. V jižních zemích má sušení a uzení masa mnohaletou tradici, původně zejména z důvodu trvanlivosti. Sušené klobásy, salámy a také šunka jsou díky těmto vlastnostem ideální součástí rychlých letních receptů nebo jako doplněk k vínu při večerním posezení.
Mezi základ tradičních španělských uzenin patří sušená šunka jamón serrano, chutný salámek fuet a klobásy chorizo na mnoho způsobů.
Lahodná sušená vepřová šunka. Termín “serrano” znamená doslova “pocházející z hor,” tento druh šunky totiž zraje přirozeně na horském vzduchu, a to od 8 až do 36 měsíců. Podobně jako italská sušená šunka prosciutto crudo má výraznou slanou chuť. Stačí ji kombinovat jednoduše s čerstvým pečivem, zeleninou, ale třeba i se sladkým žlutým melounem.
Připravte si večer k vínu tradiční španělské chuťovky - Tapas se šunkou Jamón serrano podle Marcela Ihnačáka
Tip: Předtím než začnete připravovat občerstvení pro vaše nejbližší, natrénujte si krájení v Kulinářské akademii Lidlu.
Ve španělštině znamená název tohoto tenkého salámu “bič,” což odpovídá jeho podobě, připomínající spíše klobásku. Jde o sušený, lehce kořeněný salám s vysokým podílem masa. Díky ušlechtilé plísní na povrchu má navíc nezaměnitelnou, lehce nasládlou chuť. Jeho silné aroma se hodí do polévek i dušených jídel. Fuet má také své místo mezi chuťovkami Tapas.
Tato sušená klobáska je typická jak pro Španělsko, tak i pro Portugalsko. Hlavní ingrediencí choriza je mleté vepřové maso a mletá paprika, v některých oblastech se používá i paprika uzená. Chorizo bývá spíše pikantní, vonící po bylinkách a česneku. Stejně jako fuet a jamón stačí dobré chorizo nakrájet na plátky a servírovat, voňavá klobáska ale dokáže oživit i mnoho receptů.
Co třeba doplnit grilovanou rybu lehkou přílohou v podobě tradiční španělské paelly s chorizem podle receptu Marcela Ihnačáka?
Tip: Jak poznáte že je ryba čerstvá? S tím vám poradíme v Kulinářské Akademii Lidlu.
Roman Paulus zase doporučuje přidat chorizo do výtečného vepřového ragú:
Ragú z krkovice a choriza (/recept/ragu-z-krkovice-a-choriza)
A jak si tradiční španělské uzeniny připravíte na váš stůl?
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…