Foie gras: Vzácná pochoutka s lehkou přípravou

Foie gras: Vzácná pochoutka s lehkou přípravou

Pokud budete chtít servírovat něco opravdu výjimečného, zařaďte do menu foie gras (čteme foa grá). Tento specifický druh jater má svoji unikátní chuť a konzistenci, kterou lze nechat při přípravě jednoduše vyniknout.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Foie gras v doslovném překladu z francouzštiny znamená „tučná játra“ a je tomu opravdu tak. Jedná se o játra speciálně chovaných kachen a hus, jejichž výživa obsahuje zvýšené množství tuku a kukuřice. Po období tzv. hojného krmení, kdy ptáci dostávají větší a častější porce omaštěné kukuřice, jejich játra ztuční a získají tak na své výjimečnosti. V současné době je tento proces už pod přísným dohledem a má svá pravidla. Pod názvem foie gras můžete sehnat jednak čerstvá syrová ztučnělá játra nebo už tepelně opracovaná do formy paštiky.

A jak poznáte čerstvá játra foie gras?

Játra by měla být na povrchu hladká, neměla by mít na sobě žádný kalný film.

Jsou pevná a pružná.

Barva je jasně žlutá až béžová – díky kukuřici.

TIP: Pokud koupíte játra zavakuovaná, řiďte se předepsaným datem spotřeby od obchodníka. Nezabalená játra od řezníka můžete v lednici uchovat až sedm dní. Jejich výdrži napomůže, když je místo papíru či igelitu zabalíte do čisté jemné tkaniny.

Foie gras je jedna z pochoutek, které nepotřebují žádnou náročnou přípravu. V receptech se více objevují kachní, protože mají výraznější chuť. Právě chuť by měla při přípravě vyniknout, a proto je nejlepší maso jen dobře orestovat a doplnit zajímavou přílohou. Při přípravě čerstvých jater je nejlepší nakrájet si je na silnější plátky a orestovat je krátce, ale dozlatova na pánvi či na grilu. Opékací plochu si pořádně rozpalte, ať se maso opeče zprudka a není na ohni příliš dlouho, aby nebylo tuhé.

Tato speciální játra mají nevšední chuť i konzistenci, ke které se skvěle hodí různé druhy čatní. Pokud chcete připravit lehký předkrm nebo něco malého k drinku, sáhněte po foie gras ve formě teriny. Celý chod ještě pozvedne domácí pečivo.

TIP: Kromě čatní se k játrům hodí i dobře zvolená marmeláda. K paštikám se často podává cibulová. Inspiraci můžete najít v Kulinářské akademii Lidlu a připravit si domácí cibulovou marmeládu s jablky a zázvorem.

Pro hlavní chod jsou vhodnější játra celá – rozhodně s teplou přílohou. Doplněk ve formě čatní ale klidně ponechte. Opečená játra podávejte například se salátem z teplé zeleniny, kdy do čerstvého salátu přidáte pečenou mrkev, grilovanou cuketu nebo i pikantní šalotku. Recepty z foie gras nemusí nutně kroužit stále kolem Francie, Roman Paulus ve svém receptu přidává ke kachním ztučnělým játrům špenát a dokonce lokše. Odkaz na staročeskou kuchyni ostatně není od věci, klasická játra jsou v naší kuchyni oblíbená, ať už na cibulce nebo také ve formě různých paštik.

Už jste si zkoušeli domácí přípravu foie gras? Máte pro nás tip na osvědčený recept? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU