Chřestová sezóna je tu – jak ji využít?

Chřestová sezóna je tu – jak ji využít?

Bílé zlato, lidově špargl – lidé znovu objevují blahodárné účinky chřestu. Jeho sezóna je poměrně krátká – začíná právě teď a končí už na konci června, tak ji nepropásněte!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Chřestu se u nás nejvíc daří na Mělnicku, odkud míří nejen na farmářské trhy, ale i do obchodů. Lidé ho milují i proto, že je plný vitaminů (ze skupiny B, ale i C, A, E nebo K), snižuje cholesterol a tlak, pomáhá při zažívání a brání zadržování vody v těle. Pokud plánujete před létem menší dietu, bude vám dobrým pomocníkem.

Jak poznat ten pravý

Chřest by měl ideálně z pole zamířit co nejrychleji na váš stůl. Čerstvé výhonky poznáte tak, že jsou lesklé a negumové. Kdybyste je ohnuli, tak prasknou. Když je o sebe třete, lehce vržou a uvolní příjemnou vůni. Hlavičky jsou pevně sevřené. Chřest naopak nekupujte, pokud je gumový, svraštělý a okoralý. Nebo ponořený do vody – někteří prodejci tak maskují jeho starší původ.

TIP: Pokud si chřest nemůžete dát hned, můžete ho skladovat několik dní v ledničce, postupně ale ztrácí chuť.

Bílý versus zelený

V obchodech narazíte na bílý a zelený chřest, jaký vybrat? Bílý roste pod zemí, proto se v něm netvoří zelené barvivo a uchová si bílou barvu, která na světle získá fialový nádech. Je křehčí, jeho příprava je delší a chuť jemnější. Nejlépe chutná v jednoduché úpravě třeba s bramborami a holandskou omáčkou. Zelený chřest je výraznější a připravíte ho rychleji. Lépe se kombinuje, hodí se třeba jako příloha k rybám nebo bílému masu, nevadí mu ani česnek, zázvor nebo chilli.

Oloupat a uvařit

Chřest nejdřív omyjte a odřízněte tlustší konce (asi 3 cm). Bílý chřest oloupejte škrabkou na zeleninu celý, zelený stačí oškrábat jen do třetiny na silnějších koncích nebo vůbec. Vaření se bude lišit podle druhů. Zatímco bílý chřest se vaří kolem 10 minut ve vroucí vodě se solí, lžičkou cukru a citronovou šťávou, zelenému stačí osolená vroucí voda po dobu dvou až tří minut. Používejte vysoké hrnce a špičky chřestu nechte kousek nad vodou, aby se vařily jen v páře. Pokud po scezení hned nepodáváte, můžete dát výhonky na chvíli do mísy se studenou vodou, aby si zachovaly konzistenci.

TIP: Oloupané odřezky nevyhazujte, využijete je na vývar na chřestovou polévku.

Chřestové slavnosti

Chřest má výhodu, že si vystačí s málem. Výborně chutná jen uvařený a pak lehce opečený na olivovém oleji nebo másle se solí a pepřem. Tradičně se podává i s holandskou omáčkou. Jako variaci můžete vyzkoušet i grilovaný chřest se sezamovým dresinkem. Z chřestu ale vykouzlíte i hlavní chody s masem nebo rybou – ochutnejte krůtí prsa s chřestem a těstovinami nebo pečenou pražmu se salátem z chřestu a avokáda.

Na závěr pro vás máme opravdovou lahůdku! Možná byste nevěřili, že chřest se hodí i do dezertů. Pokud vyzkoušíte chřestový štrúdl s jahodami, budete příjemně překvapeni.

A jak probíhají chřestové slavnosti u vás? Podělte se o své recepty v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU