Camembert – sýrový trumf francouzské kuchyně
Škola vaření

Camembert – sýrový trumf francouzské kuchyně

Francie je gastronomickou velmocí a mezi největší speciality řadíme kromě vín také sýry.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Francie je gastronomickou velmocí a mezi největší speciality řadíme kromě vín také sýry. Pojďme se tentokrát podívat, jaké tajemství v sobě skrývá jeden z nejoblíbenějších a světově nejrozšířenějších francouzských sýrů – camembert.

Ve Francii se jí camembert neustále – servíruje se při každé příležitost, najdete ho v každém chodu. Spolu s jinými druhy sýrů a ovocnými džemy se podává se i jako dezert. A jak si camembert nejlépe vychutnat? Francouzi ho nikdy nepodávají přímo z lednice. Pokud tedy chcete poznat tu pravou krémovou konzistenci, před podáním nechte sýr několik hodin v pokojové teplotě. Teprve poté pocítíte neopakovatelnou chuť francouzského camembertu.

Camembert se ve Francii vyrábí více než 200 let - podle původních receptur a ověřenými metodami. Díky tomu Vás okouzlí intenzivní chutí, jemnou, sametovou kůrkou a měkkým, téměř tekutým vnitřkem. Ochutnali jste někdy sýr camembert přímo ve Francii?

Nebo se Vám povedlo navštívit obec s krásným názvem – Camembert? Během prohlídky se můžete podívat, jakým způsobem probíhá chov krav, z jejichž mléka se vyrábí ten nejkvalitnější francouzský camembert a skrze prosklené stěny detailně pozorovat proces jeho vzniku. Pokud tento sýr milujete, určitě se tam musíte podívat. Poznat tradici a dějiny takovéto speciality je skutečně nevšední zážitek.

Camembert v Kuchyni Lidlu

Camembert chutná báječně jen tak samostatně jako chuťovka k vínu, můžete z něj také připravit báječné recepty. Skvěle se hodí jak k masitým, tak zeleninovým pokrmům. Nahlédněte s námi do Kuchyně Lidlu a vyzkoušejte některý z receptů, uvidíte, že se k nim budete často vracet.

Cibulová polévka a quiche jsou tradičními pokrmy francouzské kuchyně. Pokud se nedokážete rozhodnout, který z nich připravit, doporučujeme vám recept Romana Pauluse na francouzský cibulový koláč. Chuť cibulové polévky, která se často podává s bagetou zapečenou se sýrem, přenesl do nádivky a křupavost bagety do těsta. Zrodil se tak koláč, který vás bude lákat jemnou, nasládlou cibulí a dozlatova zapečeným sýrem.

Francouzský cibulový koláč

Camembert můžete použít i jako nádivku. Připravte krůtí prsa plněná camembertem podávaná s rukolou a sladkou přílohou v podobě sušených brusinek a pečené dýně. Určitě Vám tato nevšední kombinace zachutná, protože camembert celému pokrmu dodá intenzivní a lehce pikantní příchuť. Krůtí maso je velmi jemné a dietní, proto si při přípravě dávejte pozor, ať jej nepřepečete.

Krůtí prsa plněná sýrem Camembert, rukolou a brusinkami

Pokud v kuchyni rádi experimentuje a nebojíte nevšedních kombinací, vyzkoušejte kuře s ořechy, špenátem a camembertem. Že se sýry skvěle doplňují s ořechy, je stará známá věc. Přidáte-li špenát, vznikne opravdová lahůdka. Nakonec už stačí jen příloha v podobě lehkého salátu a chutný oběd je na světě.

Kuřecí prsa plněná camembertem, špenátem a ořechy

Roman Paulus využil camembert úplně jinak a připravil kuřecí prsa s gratinovanými bramborami s camembertem. Kuřecí prsa obalil anglickou slaninou, díky čemuž budou šťavnatá a během pečení se nevysuší. Jako přílohu vybral zeleninovou směs a co je pro nás nejdůležitější – gratinované brambory. Je to velice oblíbený způsob zapékání brambor ve smetaně pod sýrovou krustou z camembertu. Tento způsob přípravy brambor rovněž pochází z Francie. Gratinované brambory můžete podávat nejen jako přílohu, ale rovněž jako hlavní chod doplněný lehkým zeleninovým salátem.

Kuřecí prsa s gratinovanými bramborami s Camembertem

Z camembertu můžete připravit i skvělý předkrm. Camembert zapečený v lilku a sušené šunce však můžete podávat i jako chuťovku, záleží jen na vás. Vynikající chuťový zážitek docílíte tak, že jako přílohu připravíte ještě salát z jablek, vlašských ořechů, rukoly a polníčku. Přesvědčte se sami a připravte si tento recept.

Zapékaný Camembert v lilku a sušené šunce

V neposlední řadě můžete camembert podávat na grilovačce s přáteli. Grilovaný camembert umožní, aby se jeho chuť plně rozvinula. Stačí ho jen lehce rozpéct nebo ogrilovat, díky vyšší teplotě je jeho chuť a aroma mnohem intenzivnější. Před tepelnou úpravou můžete camembert nechat marinovat v marinádě z mleté papriky, pepře, tymiánu a olivového oleje. Ke camembertu se skvěle hodí svěží ovocná chuť, proto ho podávejte s brusinkami.

Camembert z grilu

Camembert můžete použít téměř všude. Hodí se jak do teplé, tak i studené kuchyně. Můžete ho zapékat, grilovat, smažit, přidávat do nádivek, polévek, sendvičů a chuťovek, nebo jen tak k vínu. Jak si nejradši vychutnáváte camembert vy? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU