Roman Paulus
Doba přípravy5 hod.

Zakopaná zvěřina

Napadlo by vás někdy k přípravě masa použít jámu? Tento starobylý způsob vaření využil šéfkuchař Roman Paulus, aby ukázal, že velké kusy masa – zejména pak zvěřiny – se dají připravovat i méně tradičně. Natočil proto video návod na zakopanou dančí plec, ale určitě můžete použít i jinou zvěřinu (např. jelena nebo srnce) nebo jiný velký kus masa. Na recept potřebujete kromě plece jen bylinky, česnek, cibuli a samozřejmě dostatečně velkou jámu vyskládanou horkým kamením. Věřte, že na takto netradičně připraveném mase si pochutnají všichni vaši hosté! 

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 1 dančí plec
  • sůl
  • pepř
  • snítka tymiánu
  • 10 stroužků česneku
  • 3 cibule
  • snítka rozmarýnu
  • alobal
  • lopatu/rýč
  • rukavice
  • ohniště + dříví
  • velké kameny

POSTUP

Vykopeme jámu, dáme do ní velké kameny a na nich rozděláme oheň. Po dvou hodinách, jakmile oheň začne dohasínat, vyndáme zbylé ohořelé dřevo a opatrně i uhlí a menší rozpálené kameny.

Dančí plec důkladně osolíme a opepříme ze všech stran, přidáme hrubě natrhané bylinky, neloupané stroužky česneku, neoloupané, napůl rozkrojené cibule a důkladně zabalíme do alobalu.

Zabalené maso umístíme do připraveného ohniště a zahrneme menšími kameny, žhavým uhlím a ohořelým dřevem. Následně přiklopíme hlínou, kterou jsme si při kopání jámy dali stranou. Můžeme přiklopit i drny.

Tip: Na překládání horkých kamenů použijte žáruvzdorné rukavice.

Necháme péct asi 5 hodin, podle velikosti masa.

Hotové maso vykopeme a dáváme přitom velký pozor, abychom neprotrhli alobal.

Kýtu vybalíme a podáváme ideálně s čerstvým domácím chlebem.

Tip: Jak si připravit domácí chléb se dozvíte ve videu Kulinářské akademie Lidlu zde.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU