Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Domácí chléb ze zámku

Domácí chléb zvládnete připravit i vy. Šéfkuchař Roman Paulus prozradil rodinný recept na zámecký bramborový chléb s žitnou moukou. Bramborové těsto je neobvyklé zpestření domácího pečení – pecen chleba z něj zůstává déle vláčný a příjemně měkký. V receptu se naučíte i jak připravit kvásek z droždí a jak s těstem na kynuté pečivo zacházet. Chléb ozvláštní i kmín nebo fenykl, který dá vašemu pečení neobvyklou vůni. Bochník chleba pak můžete používat jako každý jiný – skvěle chutná i jen tak s máslem – a když se po něm hned nezapráší, vydrží klidně i několik dní zabalený v utěrce.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Kvásek

  • 42 g (1 kostka) čerstvého droždí
  • 1 káv. lžič. cukru
  • 5 káv. lžič. vlažné vody
  • 2 káv. lžič. hladké mouky

Chléb

  • 3 středně velké brambory
  • 650 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 250 g žitné mouky
  • 2–3 lžíce soli
  • 2–3 lžičky kmínu
  • 2 káv. lžič. semínek fenyklu
  • 1 polév. lž. octa
  • 500 ml vody
  • kuchyňský robot
  • struhadlo/lis na brambory
  • štětec

POSTUP

Droždí, cukr, vlažnou vodu a hladkou mouku promícháme v míse. Kvásek zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít.

Brambory uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Do misky nastrouháme/propasírujeme uvařené vychladlé brambory, přidáme obě mouky, sůl, kmín, fenykl, ocet a vzešlý kvásek. Postupně zapracujeme i vlažnou vodu a připravíme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení.

Tip: Když se bude zdát těsto moc tuhé, nevadí. Po vykynutí zřídne a bude pěkně pružné.

Vytvarujeme 2 pecny, pomoučníme a necháme nakynout při pokojové teplotě (v teplejší místnosti) do zdvojnásobení.

Chléb přendáme na rozehřátý plech, mírně zvlhčíme štětcem namočeným v osolené vodě (100 ml vody se lžičkou soli) a dáme péct do maximálně rozpálené trouby na 15 minut. Poté teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě asi 35 minut. V půlce pečení znovu potřeme osolenou vodou.

Hotový chléb vyndáme, znovu potřeme osolenou vodou a necháme zvolna vychladnout na mřížce.

Zajímavost:

Jedná se o 80–100 let starý recept od zámecké kuchařky Růži Štěpánkové. Vařila ho pro pány Dalbergy, kteří sídlili v Dačicích na zámku v letech 1809 – 1940.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU