Pečená husa s dýňovým zelím
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

9 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Hledáte inspiraci na originálně pojatou svatomartinskou husu? Právě jste ji našli! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na pomalu pečenou husu, která je doplněná další podzimní klasikou – dýní. Tu konkrétně v pokrmu najdete v podobě dýňového zelí. Zjistíte, jak celou husu naporcovat a naplnit cibulí, zázvorem, jablky a mandarinkami, které jí přidají příjemný zimní nádech. Zatímco se husa bude péct (můžete ji nechat péct klidně celou noc), připravíte si podle návodu Romana Pauluse zelí s husím sádlem, cibulkou, česnekem a hlavně dýní Hokkaidó a jablkem, které příloze dodají jak skvělou vůni, tak hlavně chuť. A pokud by vám bylo zelí málo, připravte si třeba ještě lokše nebo bramborový knedlík. 

Tagy

Nedělní oběd

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Husa

  • 1 × celá husa
  • 1 × cibule
  • 100 g zázvoru
  • 2 × jablka
  • 1 × mandarinka
  • 1 × lžička majoránky Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 1 × lžička celého kmínu Kania

Zelí

  • 1 × cibule
  • 1 × stroužek česneku
  • 1 × lžička celého kmínu Kania
  • 500 g dýně hokaido
  • 1 × jablko
  • keramický mlýnek s chilli Kania
  • 2 × lžíce jablečného octa
  • 2 × lžíce bio javorového sirup Maribel

Orientační nutriční hodnoty

Energie

18 341 kJ / 4 384 kcal

Bílkoviny

204,82 g

Tuky

378,95 g

Vláknina

7,88 g

Sůl

3,91 g

Sacharidy

51,89 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Husu očistíme. Vyřízneme sádlo, odřízneme koncovou část křídel (obojí dáme pod husu do pekáče).

02.V míse smícháme nahrubo pokrájenou cibuli, zázvor, jablka bez jádřince a oloupanou mandarinku rozdělenou na stroužky. Ochutíme majoránkou a solí. Dobře promícháme a směsí naplníme husu. Drůbež důkladně ze všech stran osolíme a posypeme kmínem.

03.Husu společně s odříznutým sádlem a křídly vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a v troubě rozehřáté na 90 °C pomalu pečeme 8 hodin. Ke konci zvedneme teplotu na 200 °C, při kterých dopečeme do křupava.

Pokud máte naspěch, husu můžete klidně péct i přes noc.

04.Dýni a jedno jablko zbavíme semínek a nastrouháme.

05.Na výpeku z husy, který jsme odebrali z pekáče, osmažíme najemno nasekanou cibuli a česnek, kmín a necháme zpěnit. Přidáme připravenou dýni a jablko, osolíme, opepříme, dle chuti přidáme mleté chilli, ocet a javorový sirup. Promícháme a pod pokličkou dusíme do měkka asi 5 minut.

06.Servírujeme doprostřed talíře porci dýňového zelí, na které položíme kus pečené husy. Přidáme šťávu z výpeku a podáváme ideálně s knedlíkem.

: K podávání se hodí jakékoli oblíbené knedlíky. Zkuste třeba ty špekové podle triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo