Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Karamelová pavučinka

Pokud to s cukrařinou myslíte vážně, anebo si jen chcete vyzkoušet něco méně tradičního, připravil pro vás šéfkuchař Roman Paulus přehledný video návod na karamelové pavučinky (neboli karamelové vlasy). Dozvíte se, jak vůbec připravit karamel, což je sice snadné, ale vyžaduje to dostatek pozornosti a opatrnosti, zejména proto, že je karamel velmi horký. Až budete mít hotovo, stačí už jen překrýt pořádný kus kuchyňské linky pečicím papírem a můžete se pustit do vyrábění pavučinky. Tu pak můžete použít jako originální ozdobu na své oblíbené zákusky.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • krupicový cukr
  • pečicí papír

POSTUP

Cukr necháme v hrnci pomalu zkaramelizovat. Zde je třeba si techniku párkrát vyzkoušet, abychom přišli na vhodnou sílu plamene. Budeme-li vařit moc zprudka, karamel spálíme (i po vypnutí plamene bude dál hnědnout).

Je třeba mít perfektně připravený karamel bez kousků cukru. Mezitím přikryjeme kuchyňskou linku pečicím papírem. Poté přikryjeme pečicím papírem plech a na jeho okraje položíme dvě vařečky.

Připravený karamel necháme trochu vychladnout a v momentě, kdy se začíná táhnout jako pavučinka, tvoříme rychlým pohybem lžíce dlouhé vlákno, které se zachytává na připravených vařečkách. Hotovou hmotu nakonec zabalíme do tvaru připomínající cukrovou vatu a umísíme na dezert. Pavučinku je možné nanášet i rovnou na (nebo okolo) samotný dezert pomocí metličky.

Tip: Zbylý karamel můžeme nalít do silikonové formy na led, po zatvrdnutí obalit v práškovém cukru a použít jako sladidlo do čaje.


Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU