Riccardo Lucque
Doba přípravy5 min.

Parmigiano Reggiano vs. Grana Padano

Parmezán nebo Grana Padano – který sýr máte raději? Zjistěte rozdíl mezi těmito ikonami italské kuchyně ve videu s Riccardem Lucquem. 

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • Parmigiano Reggiano
  • Grana Padano

POSTUP

Co by byla Itálie bez sýrů, a to hlavně bez oblíbeného parmezánu či grana padano? Oba jsou to ikonické italské sýry, ale jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?

Původ mléka:

  • Parmigiano Reggiano: Používá se pouze místní mléko z pěti provincií – Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna (levý břeh řeky Reno) a Mantova (pravý břeh řeky Pád).
  • Grana Padano: Mléko pocházející z 32 provincií severní a střední Itálie.

Typ mléka:

  • Parmigiano Reggiano: polotučné mléko
  • Grana Padano: pouze nízkotučné mléko

Doba zrání:

  • Parmigiano Reggiano: od 12 do 48 měsíců
  • Grana Padano: až 12 měsíců

Použití v kuchyni:

  • Parmigiano Reggiano má díky delší době zrání drobivější texturu a je chuťově výraznější a komplexnější, proto se používá do salátu a studené kuchyně.
  • Grana Padano má jemnější a máslovější chuť, proto se spíš hodí do teplé kuchyně, např. do risotta. 
  • Oba sýry však lze libovolně zaměňovat, proto se nebojte nahradit jeden druhým a experimentujte.

Biscotti di Parmigiano

Na závěr jeden tip, abyste už nikdy nemuseli vyhazovat kůrky parmezánu. Nakrájejte je na kostky, dejte na talíř a nechte je rozpéct v mikrovlnné troubě, na maximální výkon po dobu 2 minut. Získáte tak skvělé sýrové krekry, které se hodí k vínu nebo našemu Limoncello spritzu.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.