Roman Paulus

Jak a proč marinovat maso

Než přijde maso na gril, většinou tomu předchází proces marinování. Proč se to ale dělá? To se dozvíte ve videu Romana Pauluse. 


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Proč vlastně marinovat maso?

Maso se marinuje hlavně ze dvou důvodů:

  1. Marinováním dodáme masu chuť, která grilováním ještě zesílí. 
  2. Marinováním maso zkřehne a je pak chutnější. 

Co je to marináda?

Marináda je tekutá kombinace chutí, do které se nakládá maso před grilováním nebo pečením. Klasická marináda se skládá ze tří ingrediencí: oleje, koření a kyselé složky. 

Olej je základem naprosté většiny marinád. Je nositelem a podporovatelem jakékoli chuti, navíc napomáhá tomu, aby se maso nepřipálilo. K nakládání se nejvíce používá olej olivový, jako alternativu můžete klidně použít i slunečnicový nebo řepkový.

Koření a bylinky nabízí prostor pro kreativitu. Nebojte se experimentovat a kombinovat chutě, ale nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása, víc přísad neznamená automaticky lepší marinádu.

Kyselá složka pro změnu napomáhá křehkosti masa a zvýraznění chuti. Nejčastěji se jako přísada používá ovocná šťáva, lze použít jakýkoli ocet, víno, kefír nebo jogurt.

A jak je to se solí? Podívejte se na video o solení masa.

Jaké maso (ne)marinovat?

Marinování masa není pro úspěch grilování nezbytně nutné. Záleží spíše na druhu masa, které se chystáte připravovat, a také na osobních chuťových preferencích. Kvalitní druhy masa jako vyzrálé hovězí, svíčková nebo vepřová panenka patří k delikatesám na grilu. Jsou obecně měkčí a šťavnaté, proto k výbornému gurmánskému zážitku stačí opravdu jen sůl, pepř a trocha oleje. Marinování naopak nejlépe uplatníte na vepřovou krkovici, hovězí pupek, žebra, roštěnou nebo na kuřecí, které má všeobecně méně výraznou chuť.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.