Než přijde maso na gril, většinou tomu předchází proces marinování. Proč se to ale dělá? To se dozvíte ve videu Romana Pauluse.
Než přijde maso na gril, většinou tomu předchází proces marinování. Proč se to ale dělá? To se dozvíte ve videu Romana Pauluse.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Maso se marinuje hlavně ze dvou důvodů:
Marináda je tekutá kombinace chutí, do které se nakládá maso před grilováním nebo pečením. Klasická marináda se skládá ze tří ingrediencí: oleje, koření a kyselé složky.
Olej je základem naprosté většiny marinád. Je nositelem a podporovatelem jakékoli chuti, navíc napomáhá tomu, aby se maso nepřipálilo. K nakládání se nejvíce používá olej olivový, jako alternativu můžete klidně použít i slunečnicový nebo řepkový.
Koření a bylinky nabízí prostor pro kreativitu. Nebojte se experimentovat a kombinovat chutě, ale nezapomeňte, že v jednoduchosti je krása, víc přísad neznamená automaticky lepší marinádu.
Kyselá složka pro změnu napomáhá křehkosti masa a zvýraznění chuti. Nejčastěji se jako přísada používá ovocná šťáva, lze použít jakýkoli ocet, víno, kefír nebo jogurt.
A jak je to se solí? Podívejte se na video o solení masa.
Marinování masa není pro úspěch grilování nezbytně nutné. Záleží spíše na druhu masa, které se chystáte připravovat, a také na osobních chuťových preferencích. Kvalitní druhy masa jako vyzrálé hovězí, svíčková nebo vepřová panenka patří k delikatesám na grilu. Jsou obecně měkčí a šťavnaté, proto k výbornému gurmánskému zážitku stačí opravdu jen sůl, pepř a trocha oleje. Marinování naopak nejlépe uplatníte na vepřovou krkovici, hovězí pupek, žebra, roštěnou nebo na kuřecí, které má všeobecně méně výraznou chuť.