Roman Paulus

Jak sestavit a obmazat dort

K tomu, abyste připravili skvělý a hlavně krásný dort nepotřebujete nutně mnoho šikovnosti a trpělivosti – stačí vám, když budete znát správné triky, které vám skládání a zdobení dortu usnadní. Spoustu takových triků zná šéfkuchař Roman Paulus a v tomto video návodu se s vámi o všechny podělí. Naučíte se, jak správně dort seříznout a rozdělit na rovnoměrné pláty, jak je správně promazat krémem, a hlavně to, jak dort obmazat krásně do hladka, aby na stole udělal velkou parádu. Kromě toho zjistíte i to, jak při pečené používat paletku, stěrku nebo otočný podstavec.

SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • otočný stojan
  • kovová stěrka
  • cukrářská špachtle
  • podložka na dort
  • dlouhý zoubkatý nůž

POSTUP

5 nejdůležitějších kroků pro hladce obmazaný dort

1. Podložka a otočný stojan

● Korpus hned ze začátku umístíme na pevnou podložku a tu na otočný stojan.

● Pokud podložka na stojanu nedrží a klouže, přilepte ji ke stojanu malou trochou krému ve středu.

● Po ukončení práce okraje podložky vždy otřeme. Ke konci na ní budeme prezentovat dort, tak aby nebyla příliš ušpiněná.

2. Sestavení dortu

● Korpus prořezáváme dlouhým zoubkatým nožem a druhou rukou pomalu otáčíme stojanem.

● Nařezané pláty přenášíme s pomocí nože nebo špachtle, aby se neprotrhly.

● Při sestavování si na vrstvu korpusu naneseme krém od středu k okrajům pomocí cukrářského sáčku. Vrstva je pak rovnoměrnější.

● Poslední korpus otočíme řezem navrch, aby byl vršek dortu rovnější.

3. Obmaz nadvakrát

● První vrstva stanoví tvar a zahladí případné drobečky drolící se z korpusu. Necháme pořádně zatuhnout v lednici.

● Druhá vrstva už je finální. Teprve tu nabarvíme, zahladíme, uděláme na ní případnou strukturu, obalíme v kokosu/oříšcích/čokoládě nebo jinak ozdobíme.

4. Jak obmazat druhou vrstvou do hladka?

● Díky otočnému stojanu, ideálně kovové stěrce (lépe zahlazuje) a kovové špachtli.

● Naneseme dostatečně silnou druhou vrstvu krému, stěrku pod úhlem přiložíme na stěnu dortu a otáčíme podložkou dokola, zatímco stěrka zůstává na místě.

● Vršek zahladíme špachtlí, kdy hrany dortu zahneme a zahladíme směrem ke středu.

● Procesu věnujeme dostatek času. Opravdu hladký dort nevykouzlíte za pár vteřin. ?

● Na finální obmazání do hladka je dobré na konci stěrku/špachtli nahřát.

5. Jaký krém je nejlepší?

Máslový, bílkový, mascarpone, ganache – se všemi těmito pevnými krémy obmažete dort krásně do hladka. Podívejte se na videa Kulinářské akademie Lidlu jak si tyto krémy správně připravit.

Hledáte inspiraci na zdobení dortu?

● Nakonec stačí dort už jen ozdobit. Můžete ho nechat hladký a jen dekorovat jedlými květy, ovocem nebo cukrovým sypáním.

● Dort lze ozdobit i sněhovými pusinkami či perníčky. Ty však přidejte těsně před porcováním, aby se nezačaly rozpouštět.

● Hodit se mohou i vychytávky v podobě stékanců na dort, čokoládových ozdob nebo karamelové pavučinky. Můžete se podívat i na náš článek, jak snadno nazdobit dort s dětmi.

● A pokud prostě hledáte inspiraci, jak dort nazdobit, podívejte se na některé z našich dortů na Kuchyni Lidlu. ?

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU