Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Ganache – stékance na dort

Pokud se naučíte připravovat ganache, otevřou se vám cesty ke spoustě možnostem zdobení dortů a zákusků. Jediné, co k tomu potřebujete, je navíc jen čokoláda a kvalitní smetana. Šéfkuchař Roman Paulus vám ukáže, jak ganache správně připravit a i to, jak s ní ozdobit dort. Nakonec se naučíte i jednoduchý trik, jak ji můžete po vychladnutí vyšlehat v lehký smetanový krém.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Tmavá varianta:

  • 200 g hořké čokolády na vaření (52 % tuku) Fin Carré
  • 200 g smetany ke šlehání (33 % tuku)

Bílá varianta:

  • 300 g bílé čokolády Fin Carré
  • 100 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • cukrářský sáček se zdobicí špičkou
  • šlehač

POSTUP

Obě varianty se připravují stejně. Čokoládu nalámeme na malé kousky a smetanu přivedeme skoro do varu.

Vroucí smetanu přelijeme přes nalámanou čokoládu, mícháme do rozpuštění. Jednolitou směs necháme zchladnout na správnou konzistenci. To může trvat i několik minut. Hustotu zkoušíme na stěně mísy.

Tip: Tmavá čokoláda tuhne pomaleji, klidně i několik minut. Zato bílá čokoláda ztuhne velmi rychle a proto nikam neodcházejte.

Jakmile ganache stéká dle našich představ, přendáme ji do cukrářského sáčku a uzavřeme. Odstřihneme špičku a nanášíme na dobře vychlazený dort.

Zbylou ganache vrátíme do mísy a necháme vychladnout (klidně i přes noc). Studenou vyšleháme a vzniklým krémem můžeme dort dozdobit.

Jak připravit dort z našeho videa?

Připravte si tmavý nebo světlý piškotový korpus podle triků Kulinářské akademie Lidlu. Korpus prořízněte, potřete oblíbeným ovocným džemem a naneste vrstvu krému z mascarpone, do kterého můžete umístit i omyté čerstvé a případně nakrájené ovoce. Stejným krémem dort i obmažte dokola a nechte ho pořádně vychladit.

Tip: Použít můžete i bílkovo-máslový ochucený krém.

Pak už stačí pouze dozdobit čokoládovou ganache a ovocem podle našeho videa. V případě stékanců ze světlé čokolády můžete do obmazového krému pro lepší kontrast přidat i lžíci nebo dvě holandského kakaa.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU