
Měkké medové perníčky jsou základem tradičního vánočního cukroví skoro v každé české rodině. Osvědčený recept na medovníčky vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademii Lidlu. Dozvíte se, jak udělat krásné a roztomilé perníčky, i když ve vás nedřímá umělec, jak upéct ihned měkké perníčky i jak jim zajistit ten správný lesk. Připravte si voňavé perníkové koření, kvalitní kakao a oblíbená vykrajovátka a pojďte si s námi udělat roztomilé perníkové medvídky s ořechy, které zvládnou i děti nebo úplní začátečníci.
Recept na medové perníčky
Potřebujeme: pečicí papír, vánoční vykrajovátka, špejle, váleček na těsto, štětec
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 1,5 lžíce kakaa
- 1,5 lžíce perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce + 1 na potření
- 65 g másla
- 2 lžíce medu
- kešu oříšky a mandle na ozdobu
Postup:
Mouku, cukr, kakao, koření a jedlou sodu promícháme v míse. Přidáme 2 vejce, studené máslo, med, zamícháme vařečkou a poté rukama zpracujeme jednolité těsto.
Z těsta vyválíme asi 0,5 cm silný plát a z něho vykrajujeme tvary podle nálady, v našem případě vykrajujeme medvídky, které pokládáme na pečicí papír na plech.
Každému medvídkovi na bříško položíme mandli nebo kešu ořech a rozšlehaným vejcem mu potřeme tlapičky, kterými ořech obejmeme a lehce přimáčkneme. Špejlí vyznačíme oči a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 6-7 minut.
Hotové perníčky ještě horké potíráme rozšlehaným vajíčkem, aby se pěkně leskly.
Jak udělat ihned měkké perníčky?
Vytáhněte je z trouby o trochu dříve, než vám říká rozum. Včasné vytažení a dobré skladování (ne na extrémně suchém místě) je totiž skutečným tajemstvím hned a dlouho měkkých perníčků 😉.
Komentáře (0)
zobrazit vše