Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Do umytého a osušeného masa vytvoříme tenkým nožem několik otvorů, do kterých vložíme na polovinu překrojené stroužky česneku a slaninu nakrájenou na menší kousky. Prošpikované stehno přendáme do zapékací mísy nebo na plech, osolíme, opepříme, posypeme nasekaným rozmarýnem a pokapeme olejem. Okolo masa poklademe na větší kusy nakrájené cibule a podlijeme asi 200 ml bílého vína. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 2 hodiny. Během pečení poléváme výpekem.
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkve, petržele) překrojíme podélně na poloviny nebo čtvrtiny. Z fenyklů odřežeme spodní dřevnatou část a také vrchní část s natí.
Tip: Podle potřeby odstraníme i vnější listy a nať odložíme na později.
Fenykl nakrájíme na proužky a očištěnou kedlubnu na hranolky. Chřest očistíme škrabkou do 2/3 délky (hlavičky neloupeme) a překrojíme na poloviny.
Tip: Více o chřestu (včetně návodu na loupání) se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.
Zeleninu promícháme v misce, osolíme, okořeníme, polijeme olejem a rukama promícháme, aby byla rovnoměrně ochucená.
Přibližně půlhodinu před dopečením, maso vyndáme z trouby, okolo poklademe zeleninu, podlijeme zbylým vínem a pokračujeme v pečení.
Vejce uvaříme natvrdo. Žloutky vybereme a nastrouháme najemno. Přidáme nadrobno nasekané bylinky, fenyklovou nať, sůl, pepř a větší množství oleje tak, aby vznikla hustá kaše. Dochutíme citronovou šťávou.
Skopovou kýtu podáváme s pečenou zeleninou a přelitou výpekem. Salsu servírujeme v samostatné misce.