Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečená jehněčí kýta a bramborová roláda se špenátem

Jehněčí maso je specialita, která se hodí zejména k přípravě svátečního nebo nedělního oběda. Zkuste ji podle receptu šéfkuchaře Romana Pauluse – pečenou s cibulí, česnekem a tymiánem, který se podobně jako rozmarýn k jehněčímu masu náramně hodí. Zatímco bude kýta v troubě, zvládnete si připravit i netradiční přílohu v podobě bramborové rolády plněné špenátem. Zjistíte, jak připravit těsto na bramborový knedlík, jak ho správně naplnit špenátem i jak výslednou roládu jednoduše uvařit v potravinové fólii a alobalu. Nakonec už stačí jen servírovat a užít si společný oběd.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Jehněčí kýta

  • 1 kg jehněčí kýta
  • 100 g cibule
  • 30 g česnek
  • 1 × snítka čerstvý tymián
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 500 ml voda

Roláda

  • 600 g vařené brambory
  • 3 × vejce „M“
  • 200 g hrubá mouka Belbake
  • 200 g mražený listový špenát Freshona
  • kovové sítko či pasírovačka
  • zapékací mísa
  • potravinářská fólie
  • váleček
  • alobal

POSTUP

Jehněčí kýta:

Vykostěnou jehněčí kýtu vložíme do pekáčku. Přidáme očištěnou a napůl překrojenou cibuli, neoloupané stroužky česneku a větvičky tymiánu. Osolíme, opepříme, podlijeme vodou a pečeme v troubě rozehřáté na 160 °C asi 2 hodiny. Průběžně přeléváme výpekem.

Bramborová roláda se špenátem:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme lehce vychladnout a propasírujeme. Špenát necháme rozmrznout a vyždímáme.

Tip: Čerstvý špenát nejprve oblanšírujte. Jak na to se dozvíte v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Z propasírovaných brambor, 2 vajec, soli a hrubé mouky připravíme těsto, které později naplníme směsí ze špenátu, soli, pepře a 1 vejce.

Na potravinové fólii vyválíme bramborové těsto do obdélníku, na něj rozložíme špenátovou náplň a zarolujeme do rolády pomocí potravinové fólie. 

Hotovou roládu zamotáme ještě do alobalu a vaříme v hrnci s vroucí vodou pod pokličkou asi 30 minut. 

Tip: Po vychladnutí roládu nakrájejte na plátky a opečete na přepuštěném másle do zlatova.

Podávání:

Jehněčí kýtu i roládu nakrájíme na plátky. Na talíř nandáme porci masa i knedlíků, přidáme vypečenou půlku cibule a pár stroužků česneku a celé zalijeme výpekem. 

Tip: Pokud by byl výpek moc řídký, zredukujte ho v malém hrnci. 

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 534 kcal, 43 g bílkovin, 46 g sacharidů, 19 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.