Marcel Ihnačák
Doba přípravy3 hod.

Hovězí vařená plec s čočkovým ragú

Hovězí plecko je nádherný kus masa, který se dá vychutnat na spoustu způsobů. Jeden takový připravil i šéfkuchař Marcel Ihnačák společně se svým hostem. Naučíte se, jak hovězí maso nakořenit a prošpikovat, aby si i po vaření zachovalo svou typickou chuť. Tomu dopomůže i to, když plecko nejprve orestujete v pánvi ze všech stran, aby se na něm vytvořila pevná kůrčička, která nedovolí masu tak snadno pustit šťávu. Jako přílohu si připravíte čočkové ragú se zeleninou a slaninou. Do přílohy přijde i kari a konzervovaná rajčata. Nakonec stačí jen opéct kousek bagety a podávat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 1 kg hovězí plec Řezníkova čerstvá porce
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • 50 g oravská slanina Pikok
  • olivový olej Primadonna
  • 6 × mrkev
  • 6 × řapíků celer
  • 2 × cibule
  • 8 × kulička nové koření
  • 8 × kulička celý pepř Kania
  • 8 × bobkový list Kania
  • 250 g čočka Campo Largo
  • 5 × stroužek česnek
  • 1 × lžíce kari koření Kania
  • 40 g krájená rajčata Baresa
  • 1 × hrst polníček
  • 1 × bageta (případně bezlepková)

POSTUP

Maso očistíme, osolíme, opepříme, prošpikujeme slaninou a zprudka orestujeme v rozpálené pánvi s olejem ze všech stran.

Tip: Prošpikované maso je šťavnatější. Zkoukněte vychytávky na špikování masa v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Jakmile se maso opéká, do hrnce s vodou nakrájíme 4 mrkve na větší kusy, 3 řapíky celeru, 1 cibuli na čtvrtiny a přidáme nové koření, celý pepř a 4 bobkové listy. Opečené maso přendáme do hrnce s vodou a zeleninou, přikryjeme poklicí a necháme vařit přibližně 2 hodiny doměkka.

Čočku propláchneme, zalijeme vodou a do hrnce přidáme i 4 bobkové listy. Po chvíli přikryjeme poklicí a necháme vařit. Mezitím do pánve, ve které jsme opekli maso, přilijeme olej, přihodíme nadrobno nakrájené kousky slaniny, mrkve i celeru. Ochutíme solí, pepřem a opékáme. Přihodíme nadrobno nasekané stroužky česneku a cibule. Do základu přisypeme kari a znova chvíli restujeme. Přidáme rajčata z konzervy, trochu vody a podle potřeby dochutíme. 

Hotovou čočku scedíme. Přidáme do omáčky a dusíme doměkka. Bagetu nakrájíme na kousky a opečeme v pánvi s olejem z obou stran. 

Hovězí plec servírujeme s porcí čočkového ragú, polníčkem a opečenou bagetou.

Tip: Pro variantu bez lepku podávejte s bezlepkovým pečivem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.