Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Bezlepkové ořechové cukroví s karamelovým krémem

Naučte se originální bezlepkové cukroví! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na cukroví, které je zcela bez lepku a ke kterému nepotřebujete použít ani žádnou náhradu v podobě bezlepkové mouky! Při přípravě těsta si vystačíte s medem, vejcem a několika druhy najemno namletých ořechů. Až budete mít upečený základ, můžete ho naplnit krémem ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a namočit v čokoládové polevě. Toto cukroví vydrží zhruba týden, pokud ho teda nesníte mnohem rychleji.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Sušenky:

  • 100 g mleté mandle
  • 100 g mleté lískové ořechy
  • 60 g mleté vlašské ořechy
  • 3 × lžíce med
  • 1 × vejce „M“
  • 3 × lžíce kokosový olej
  • sůl

Krém:

  • 80 g máslo
  • 125 g karamelové kondenzované mléko

Poleva a zdobení:

  • 250 g mléčná čokoláda na vaření (40 %)
  • 20 g olivový olej
  • 40 g lískové ořechy

POSTUP

Sušenky:

Všechny mleté oříšky, med, vejce, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej v kuchyňském robotu zpracujeme v jednolité těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut v lednici odpočinout.

Z odleželého těsta připravujeme středně velké kuličky, které položíme na pečicí plech vyložený papírem. Do každé z nich mokrým prstem vytvoříme důlek a pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C 10-12 min na program horkovzduch. Necháme zcela vychladnout.

Krém: 

Změklé máslo vyšleháme doběla a následně zašleháme i zkaramelizované kondenzované mléko.

Jak vytvořit domácí zkaramelizované kondenzované mléko?

Klasické bílé kondenzované mléko neotvírejte a zavřenou plechovku vložte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte dvě hodiny. V polovině vaření je vhodné plechovku obrátit spodní stranou vzhůru a pravidelně kontrolovat, že se voda nevyvařila a plechovka je stále ponořená. V lednici necháme zcela (ideálně přes noc) vychladnout a druhý den máme v plechovce domácí karamelové kondenzované mléko, které skladujeme ve spíži.

Krém přendáme do cukrářského sáčku a naneseme ho na vychladlé cukroví tak, aby tvořil špičku podobnou indiánkům. Vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu, aby krém zatuhl. 

Poleva a zdobení: 

Lískové ořechy nasekáme nahrubo a v pánvi nasucho opražíme.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s olejem a rozmícháme do hladka. Necháme zchladnout tak, aby na dotyk nebyla teplá, ale zůstala ještě stále tekutá.

Do polevy namáčíme studené cukroví s karamelovým krémem. Čokoláda by měla zakrýt všechen krém, avšak sušenka může zůstat viditelná.

Ještě, než krém zatuhne, cukroví posypeme praženými lískovými ořechy.

Tip: Pro luxusnější vzhled ozdobte cukroví zlatými třpytkami ve spreji (nebo ho zlatým prachem jemně posypte).

Pečeme 1 týden před Vánoci, skladujeme v uzavřeném boxu v lednici a spotřebujeme do 2 týdnů. Jedna dávka vychází na 20-30 kousků podle velikosti.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU