Bezlepkové ořechové cukroví s karamelovým krémem

play Přehrát video recept
Bezlepkové ořechové cukroví s karamelovým krémem
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

2 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Naučte se originální bezlepkové cukroví! Šéfkuchař Roman Paulus natočil video recept na cukroví, které je zcela bez lepku a ke kterému nepotřebujete použít ani žádnou náhradu v podobě bezlepkové mouky! Při přípravě těsta si vystačíte s medem, vejcem a několika druhy najemno namletých ořechů. Až budete mít upečený základ, můžete ho naplnit krémem ze zkaramelizovaného kondenzovaného mléka a namočit v čokoládové polevě. Toto cukroví vydrží zhruba týden, pokud ho teda nesníte mnohem rychleji.

Tagy

Cukroví

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Sušenky:

  • 100 g mleté mandle
  • 100 g mleté lískové ořechy
  • 60 g mleté vlašské ořechy
  • 3 × lžíce med
  • 1 × vejce „M“
  • 3 × lžíce kokosový olej
  • sůl

Krém:

  • 80 g máslo
  • 125 g karamelové kondenzované mléko

Poleva a zdobení:

  • 250 g mléčná čokoláda na vaření (40 %)
  • 20 g olivový olej
  • 40 g lískové ořechy

Orientační nutriční hodnoty

Energie

21 120 kJ / 5 046 kcal

Bílkoviny

85,20 g

Tuky

402,80 g

Vláknina

35,90 g

Sůl

1,10 g

Sacharidy

294,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Sušenky:

01.Všechny mleté oříšky, med, vejce, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej v kuchyňském robotu zpracujeme v jednolité těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut v lednici odpočinout.

02.Z odleželého těsta připravujeme středně velké kuličky, které položíme na pečicí plech vyložený papírem. Do každé z nich mokrým prstem vytvoříme důlek a pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C 10-12 min na program horkovzduch. Necháme zcela vychladnout.

Krém: 

03.Změklé máslo vyšleháme doběla a následně zašleháme i zkaramelizované kondenzované mléko.

Jak vytvořit domácí zkaramelizované kondenzované mléko?

Klasické bílé kondenzované mléko neotvírejte a zavřenou plechovku vložte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte dvě hodiny. V polovině vaření je vhodné plechovku obrátit spodní stranou vzhůru a pravidelně kontrolovat, že se voda nevyvařila a plechovka je stále ponořená. V lednici necháme zcela (ideálně přes noc) vychladnout a druhý den máme v plechovce domácí karamelové kondenzované mléko, které skladujeme ve spíži.

04.Krém přendáme do cukrářského sáčku a naneseme ho na vychladlé cukroví tak, aby tvořil špičku podobnou indiánkům. Vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu, aby krém zatuhl. 

Poleva a zdobení: 

05.Lískové ořechy nasekáme nahrubo a v pánvi nasucho opražíme.

06.Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s olejem a rozmícháme do hladka. Necháme zchladnout tak, aby na dotyk nebyla teplá, ale zůstala ještě stále tekutá.

07.Do polevy namáčíme studené cukroví s karamelovým krémem. Čokoláda by měla zakrýt všechen krém, avšak sušenka může zůstat viditelná.

08.Ještě, než krém zatuhne, cukroví posypeme praženými lískovými ořechy.

Pro luxusnější vzhled ozdobte cukroví zlatými třpytkami ve spreji (nebo ho zlatým prachem jemně posypte).

09.Pečeme 1 týden před Vánoci, skladujeme v uzavřeném boxu v lednici a spotřebujeme do 2 týdnů. Jedna dávka vychází na 20-30 kousků podle velikosti.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo