Sušenky:
Všechny mleté oříšky, med, vejce, špetku soli a rozpuštěný kokosový olej v kuchyňském robotu zpracujeme v jednolité těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut v lednici odpočinout.
Z odleželého těsta připravujeme středně velké kuličky, které položíme na pečicí plech vyložený papírem. Do každé z nich mokrým prstem vytvoříme důlek a pečeme v troubě rozehřáté na 175 °C 10-12 min na program horkovzduch. Necháme zcela vychladnout.
Krém:
Změklé máslo vyšleháme doběla a následně zašleháme i zkaramelizované kondenzované mléko.
Jak vytvořit domácí zkaramelizované kondenzované mléko?
Klasické bílé kondenzované mléko neotvírejte a zavřenou plechovku vložte do hrnce s vodou. Přiveďte k varu a vařte dvě hodiny. V polovině vaření je vhodné plechovku obrátit spodní stranou vzhůru a pravidelně kontrolovat, že se voda nevyvařila a plechovka je stále ponořená. V lednici necháme zcela (ideálně přes noc) vychladnout a druhý den máme v plechovce domácí karamelové kondenzované mléko, které skladujeme ve spíži.
Krém přendáme do cukrářského sáčku a naneseme ho na vychladlé cukroví tak, aby tvořil špičku podobnou indiánkům. Vložíme do lednice alespoň na 1 hodinu, aby krém zatuhl.
Poleva a zdobení:
Lískové ořechy nasekáme nahrubo a v pánvi nasucho opražíme.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s olejem a rozmícháme do hladka. Necháme zchladnout tak, aby na dotyk nebyla teplá, ale zůstala ještě stále tekutá.
Do polevy namáčíme studené cukroví s karamelovým krémem. Čokoláda by měla zakrýt všechen krém, avšak sušenka může zůstat viditelná.
Ještě, než krém zatuhne, cukroví posypeme praženými lískovými ořechy.
Tip: Pro luxusnější vzhled ozdobte cukroví zlatými třpytkami ve spreji (nebo ho zlatým prachem jemně posypte).
Pečeme 1 týden před Vánoci, skladujeme v uzavřeném boxu v lednici a spotřebujeme do 2 týdnů. Jedna dávka vychází na 20-30 kousků podle velikosti.