Kuchyne Lidlu
podívejte se na video

Věřili byste, že můžete upéct výborný koláč i v pánvi? Samozřejmé v té bez plastového madla! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na obrácený koláč alias tradiční francouzský Tarte Tatin. Ve video návodu se naučíte, jak si připravit těsto (které se podobá tradičnímu lineckému) i jak podusit jablka na másle, aby byla správně měkká. Naučíte se i připravit karamel a uvařit z něj máslovo-karamelovou omáčku, která koláči dodá tu správnou chuť. Zbytek už závisí jen na troše šikovnosti a za chvíli můžete podávat!

Recept na obrácený koláč Tarte Tatin

Potřebujeme:  pánev vhodná do trouby, škrabka, kuchyňský robot, potravinová fólie

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce „M“
  • špetka soli

Jablka:

  • asi 10 jablek Golden delicious
  • 2 lžíce másla

Karamelová omáčka:

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 1–2 lžíce vody
  • 3–4 celé badyány

Postup:

Těsto:

Mouku, změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli vypracujeme v robotu v hladké těsto. Zformujeme z něj cihlu, kterou necháme alespoň 3 hodiny (klidně do druhého dne) v lednici odpočinout.

Jablka:

Jablka oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny a vypeckujeme. V pánvi s rozehřátým máslem ovoce krátce orestujeme a poté dusíme 4–5 minut pod pokličkou. Nakonec necháme dobře okapat.

Karamelová omáčka:

Cukr necháme postupně zkaramelizovat, přidáme máslo, vodu a nakonec hvězdičky badyánu. Svaříme na hustou karamelovou omáčku a z hotové nakonec vyndáme koření.

Koláč:

Těsto necháme asi 20 minut změknout při pokojové teplotě a poté vyválíme do kruhu velikosti pánve. Do pánve s karamelem vyskládáme jablka a následně přiklopíme těstem. Okraje zatlačíme ke dnu, plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 40–50 minut.

Po upečení necháme 20 minut vychladnout, vyklopíme a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

 

Komentáře (0)

zobrazit vše

Newsletter
Přihlásit se

Newsletter

Pokud si přejete dostávat informace o akcích a novinkách z kuchynelidlu.cz, zadejte svou e-mailovou adresu.