O co vlastně v řeznictví žádat? Hovězí maso totiž není jedno a to samé. Aby vás a vaše hosty nepřekvapila místo šťavnaté pochoutky podrážka od boty, vybírejte následující kousky.
Nejlepší steaky jsou ze střední části vysokého roštěnce, známého také jako rib-eye steak, nebo francouzsky entrecôte. Po svíčkové (filet mignon) je to nejjemnější kus, ale je prorostlejší. Právě výrazné tukové mramorování je to, co z něj dělá nejlepší kousek na steak. Dobrý steak připravíte i z roastbeefu.
Úplně nejlepší je, když se vám podaří najít kousek s kostí. Kolem ní je maso totiž úplně nejkřehčí. Například tomahawk steak je pořádný kus rib-eye steaku s dlouhou kostí žebra. Je výborný a k tomu vizuálně velmi působivý. Ještě větší kus je tzv. côte de boeuf. Jedná se o silný kus roštěnce s páteřní kostí. Tahle pochoutka je oblíbená ve Francii, kde si ho nechávají klidně i dva měsíce zrát. Maso je pak dokonale křehké.
Dalším výborným kouskem je tzv. květová špička z horní kýty neboli rump steak. Sice není tak křehký jako rib eye, ale je libovější. Hledejte větší a tlustší kousky, opékejte je vcelku a hotové je krájejte na tenké plátky.
Dále tu máme kousek ze spodní části pupku, tzv. flank steak. Jedná se o libový kousek výrazné chuti. Je specifický a hodí se mu maximálně propečení medium.
Nezapomeňme ani na veverku, neboli hanger steak. Je to v podstatě svalový úpon bránice. Jedná se o delikatesu, maso ale musí být dostatečně vyzrálé, aby zkřehlo.
Tip: Marinádu na bázi oleje si nechte na jiné flákoty, třeba vepřové. Velkým kusům hovězího masa sluší tzv. rubování. Koření jednoduše vetřete do masa rukama a nechte v chladu odležet. Zkuste si koření a sůl dle vlastní chuti podrtit v hmoždíři. Čerstvě namletý pepř, ale i další suché koření tak pustí maximum chuti a skvěle se do masa vpije.
Teď už vám nezbývá než se vydat do řeznictví pro pořádný kus masa a rozžhavit uhlíky. Jaký je váš oblíbený steak? Napište nám to do komentářů!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…