Pečené kaštany na zahřátí si na trzích dopřává spousta lidí. V kuchyni ale mají mnohem bohatší využití, jak ve sladkých, tak slaných receptech. Ochutnejte je s námi!
Plody kaštanovníku jedlého, nebo také setého, jsou oblíbené hlavně v jižní Evropě – jako příloha k masu a zelenině nebo rozmixované na pyré. Kaštany ale seženete i u nás. Nepleťte si je ale s klasickými kaštany, plody jírovce maďalu, po kterých by vám bylo spíš nevolno. V přírodě poznáte jedlé kaštany podle obalu s dlouhými štětinami, v němž se skrývají dvě až tři semena. Tyto plody podzimu mají spoustu blahodárných účinků – na zimu dodají energii, minerály (draslík, magnesium, železo) a vitaminy (A, B i C). Pomáhají v boji s podzimní únavou a ocení je diabetici i celiaci.
Při nákupu kaštanů dejte pozor, jestli nejsou plesnivé nebo seschlé. Doma je co nejrychleji zpracujte nebo uchovejte v mrazáku v mikrotenovém sáčku. Kaštany se jí jedině tepelně upravené – můžete je vařit, péct nebo grilovat. Pro snazší úpravu je nejdřív ponořte na několik hodin do vody. Potom je vyndejte a nařízněte jejich slupku do kříže tak, že ve slupce na vypouklé straně uděláte dva řezy kolmo na sebe do hloubky asi půl centimetru.
Pokud se rozhodnete pro vaření v hrnci, ve vroucí vodě je vařte asi deset minut, v troubě pečte rozložené na plechu při teplotě 200 °C asi 10 až 15 minut. Hotové poznáte tak, že se slupka začne otevírat a vnitřek lehce zhnědne (ale nesmí zčernat). Kaštany loupejte hned, dokud jsou ještě horké, zastudena už to půjde těžko. Oloupat byste měli tvrdou slupku i spodní, jemnější uvnitř.
TIP: Oloupané kaštany můžete ještě lehce povařit v mléce, aby získaly jemnější chuť.
Kaštany výborně chutnají jen tak samotné opečené a posolené. Zapojit je ale můžete i do dalších receptů. Pokud je budete loupat, z jednoho kilogramu získáte asi 750 gramů kaštanů. V kombinaci s namočeným pečivem, bylinkami, mlékem a vejcem z nich vytvoříte luxusní nádivku, kterou naplníte kuře, krůtu i krocana jako Američané na díkůvzdání. Jako příloha se hodí i ke zvěřině, kde je můžete doplnit omáčkou z portského vína. Roman Paulus vám poradí, jak si uvařit luxusní kaštanový krém s rozmarýnem, zázvorem a brandy. A kaštany můžete ozvláštnit i klasickou dýňovou polévku nebo rizoto, stačí je uvařené rozmixovat na hladkou kaši.
Kaštany se ale výborně kombinují i se sladkými chutěmi. Nasládlou chuť získají, pokud je povaříte asi půl hodiny s cukrem a vanilkovým luskem. Potom stačí rozmixovat na hladké pyré, které se bude hodit místo marmelády na palačinky nebo vafle. Oříšková chuť kaštanů se skvěle doplňuje i se šlehačkou a lesními plody, třeba ostružinami nebo brusinkami. S kaštany vyzkoušejte i variace na klasický cheesecake nebo dort, kde se skvěle doplní s čokoládou nebo mandlemi.
Máte i svůj tajný kaštanový recept? Neváhejte se o něj podělit v komentářích!
Pokud vás přepadla chuť na chapadla nebo jiné mořské plody, není důvod čekat na dobu dovolených. Dobroty jako mušle, krevety nebo olihně si můžete…
Sluníčko svítí, venku je teplo, tak proč se zavírat do kuchyně. Díky vynálezu grilu můžeme snadno a pohodlně vařit i pod širým nebem a ještě si u…
Znáte ten pocit, když se máte ujmout role hostitele, ale nevíte, jak začít? V následujícím článku se dozvíte, jak uspořádat zahradní party, na kterou…