Ochutnejte Halloween s fialovými bramborami
Doba čtení 5 minut

Ochutnejte Halloween s fialovými bramborami

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Podzim je již tradičně doprovázen zvýšenou poptávkou po dýních, které jsou doslova symbolem svátku Halloween. Tentokrát jsme se ale rozhodli zaměřit na jinou podzimní plodinu, která si zatím tolik slávy neužila – fialové brambory. Přinášíme čtyři nápady, se kterými navodíte doma tu správnou děsivou atmosféru v předvečer svátku Všech svatých.

FIALOVÉ CHIPSY

Lupínky připravované z fialových brambor jsou v Severní Americe běžnou součástí nabídky supermarketů, v Česku se s nimi zatím setkáte jen zcela výjimečně. I to je důvod, proč byste si měli zkusit tuhle pochoutku připravit k oslavě Halloweenu u sebe doma. Odměnou vám budou rozzářené dětské oči i překvapené návštěvy v období dušiček.

Brambory pečlivě omyjte a nakrájejte i se slupkou na tenoučké plátky. Pokud máte doma vykrajovátka s halloweenskou tématikou, můžete celý mls povýšit na úplně novou úroveň. Chipsy ve tvaru duchů, netopýrů, soviček či dýní nejen skvělé chutnají, ale i dobře vypadají. Pokud by se vám vykrajování náhodou nedařilo, stačí obrazec obkreslit menším nožem.

Při smažení fialových brambor v rozpáleném oleji neplatí našimi babičkami osvědčená metoda „dozlatova“, a tak budete muset často ochutnávat. V závislosti na tloušťce plátků byste měli fialové brambůrky smažit přibližně pět minut. Savým papírem je po vytažení zbavte přebytečného tuku a nechte je na pár minut vydechnout. Pusťte se do nich, pokud možno, dříve, než si je ve zcela nečekaném sledu událostí odnese halloweenský přízrak nebo sousedovic kočka!

NETRADIČNÍ BRAMBOROVÁ KAŠE A SALÁT

Fialové brambory jsou velmi bohaté na vlákninu, minerály i vitaminy, chuťově jsou však od běžných brambor v podstatě nerozeznatelné. Někteří lidé tvrdí, že ve fialových bramborách cítí mírně nasládlou chuť, je to však spíše důkaz, že jíme i očima. Netradiční zbarvení způsobuje pigment zvaný antokyan, který v přírodě najdeme třeba v pomněnkách či černém rybízu. Nemá žádnou chuť, ale na Halloween s ním naděláte spoustu parády.

Fialové brambory můžete zcela bez obav použít k přípravě tradiční bramborové kaše. Anebo začnete trénovat na štědrovečerní pohoštění a udělejte si k pečené huse či krůtě halloweenský bramborový salát. Nezapomeňte využít i další fialovou surovinu, která se do české kuchyně probojovala až nedávno – delikátní cibuli šalotku.

BRAMBORAČKA S HALLOWEENSKÝM DUCHEM

Na lahodný krém z fialových brambor potřebujete jen několik základních surovin. Orestujte na másle jednu cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte dva stroužky česneku a lehce posolte. Vše zalijte litrem vývaru, přidejte ¾ kila fialových brambor a ovoňte sušenou majoránkou. Po dvaceti minutách vaření pomocí tyčového mixéru vyrobíte chutný krém, který můžete dochutit troškou džusu z granátového jablka.

A teď to zásadní – rozlijte jednotlivé porce do talířů (dozdobit je můžete čerstvými lístky majoránky) a připravte si na lžičku zakysanou smetanu. Chce to sice trošku cviku, ale uvidíte, že dříve nebo později se naučíte v polévce vytvořit ducha, který jako by vypadl ze strašidelných filmů.

TIP: Fialové brambory oceníte jako přírodní barvivo i v dalších polévkách, do kterých se brambory standardně přidávají jako zahušťovadlo. Uvidíte, že růžový květákový krém vzbudí doma pořádný rozruch.

ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY ANEB FIALOVÁ NA DRUHOU

Fialové brambory můžete bez obav využít také nasladko. Bramborové knedlíky se švestkami a mákem patří mezi léty ověřené české recepty, podle dobových pramenů si na nich často pochutnával i prezident T. G. Masaryk. Jakmile se pustíte do přípravy bramborového těsta, stačí zaměnit strouhané brambory za fialovou variantu. Výsledkem bude pokrm, který doslova hraje všemi odstíny fialové. Zasypejte knedlíky cukrem, přidejte rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a nechte podzim, aby se rozplynul ve vašem spokojeném žaludku.

Zkusili jste fialové brambory použít v jiných tradičních českých jídlech? Napište nám do komentářů a inspirujte i další kuchaře hledající netradiční tipy na Halloween!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.