Hotové pokrmy je možné zamrazit téměř ihned po uvaření. Pro úsporu místa a také pro přehled je dobré používat speciální uzavíratelné sáčky nebo průhledné nádoby. Pohodlné jsou také skleněné nádoby s víčkem, které můžete rovnou vložit i do trouby.
Při návštěvách mrazáku se vám bude hodit pár jednoduchých pravidel:
Tip: Založte si v mrazáku jeden sáček na zeleninové odřezky. Až bude plný, přidejte k němu kuřecí nebo hovězí maso. Budete mít základ na vynikající vývar.
Tyto potraviny se naopak k zamrazování nehodí:
Rozmrazení polévky je rychlé a velmi jednoduše ji oživíte čerstvými přísadami, které máte zrovna po ruce. Hrst bylinek nebo kousek sýra se hodí do krémové polévky, do vývaru zase můžete rozklepnout vejce. Připravte si zásobu hřejivé mrkvové nebo dýňové polévky a uvidíte, jak se bude hodit.
Tip: Co takhle zakousnout k polévce pizza chléb? Hotové připravené těsto si můžete také zamrazit, je ale dobré ho nechat přes noc povolit v lednici a pak ideálně ještě hodinku v pokojové teplotě.
Vděčným jídlem pro přípravu i skladování jsou těstoviny. Ve volnější chvíli si můžete připravit směs těstovin s kuřecím masem a rajčaty. Ideálně den před plánovaným podáváním je dobré je nechat povolit v chladničce. Pokud se rozhodnete na poslední chvíli a budete zapékat ještě zmrzlé těstoviny, je potřeba jim dopřát zhruba 20–30 minut v troubě navíc. Teprve až když se trochu zahřejí, přidejte strouhaný sýr.
Můžete si také připravit čerstvé plněné těstoviny jako třeba cannelloni se špenátem a ty po vytažení z mrazáku dodělat na páře. Omáčku k těstovinám vždy mrazte zvlášť v sáčku či krabičce.
Tip: Pro zamrazení se hodí i různé druhy pesta. Abyste pak mohli rozmrazit jen tolik, kolik bude potřeba, rozdělte si hotové pesto do tvořítek na led. Stejně můžete zamrazit zbylé víno nebo vývar.
V mrazáku se může ukrývat i hodnotné a poctivé domácí jídlo pro celou rodinu. Proces mrazení dobře snášejí omáčky. Maso k nim zamrazte samostatně a jako tajný poklad můžete přidat i domácí knedlík.
Klasickým receptem, který se hodí do mrazáku, je kuře na paprice. Opět je ideální nechat mražené jídlo nejprve přes noc povolit v lednici. Je ale možné ho i rovnou ohřát. Omáčka po rozmrazení bývá často hustší, proto ji můžete lehce naředit vodou či vývarem.
Netradiční variantou omáčkového receptu jsou masové kuličky na kari. Místo přílohy se bude hodit i čerstvé pečivo a rychlá teplá večeře, třeba i pro návštěvu, je hotová.
A jak moc oblíbený je mrazák u vás doma? Máte pro nás tipy na recepty k zamrazení? Napište nám!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.