Dobrý kuchař má dobré nože! Podívejte se na základní přehled nožů, který jsme pro vás připravili, ať víte, co ve vaší kuchyni nesmí chybět. Správné a hlavně dobře nabroušené nože tvoří základ kuchyně. Každý kuchař si svou sadu nožů dobře hlídá a ty nejvzácnější se dokonce dědí. Jaké nože by vám rozhodně neměly chybět a jak je správně používat?
Jak nůž správně vybrat?
Pokud nepatříte mezi profesionály a vaření je jen vaší vášní, stačí začít sbírku od jednoho pořádného kousku. Při výběru nože si vždy hlídejte dobrý původ a dejte přednost renomovaným značkám. Ty nejlepší pocházejí z Německa, Švýcarska nebo pak také z Japonska. U takto kvalitních nožů by výrobce měl poskytovat také dlouhou záruku a případný servis.
Čepel nože by měla být vyrobena z nerezové oceli, která prochází až do rukojeti a nehrozí tak jeho rozlomení. Ideální je, když si nůž vybíráte sami pro sebe a můžete si tak vyzkoušet, jak vám padne do ruky. Každá rukojeť má jiný tvar a liší se i hmotnost jednotlivých nožů, proto není vůbec od věci věnovat výběru trochu času a najít ten pravý.
TIP: Kvalitní nůž by také měl být dobře vyvážený, což poznáte jednoduše tak, že si nůž položíte na prst v místě mezi čepelí a rukojetí – obě tyto části by měly vážit podobně. S takovým nožem se vám pak bude dobře pracovat. Více se můžete dozvědět v tomto videu Romana Pauluse.
S kterým začít?
Každý z nožů má svůj specifický účel. Je proto dobré se předem zamyslet, co budete se svým novým nožem nejčastěji krájet. Základním kouskem je rozhodně tzv. kuchařský nůž. Má klasický tvar a je všestranně využitelný. Další nůž už zkuste vybrat podle jeho účelu, aby vám co nejvíce vyhovoval.
Na co se může hodit speciální nůž?
TIP: Japonská varianta nože na zeleninu je velmi podobná sekáčku – ta se může stát originálním dárkem pro toho, kdo rád připravuje zeleninu na wok.
Jak správně krájet?
Když už máte k dispozici kvalitní nástroj, je dobré si zopakovat, jak ho správně používat. Základem je udržovat čepel nože ostrou, u většiny kvalitních nožů ale nepřichází v úvahu klasický domácí brousek – tuto část údržby je lepší přenechat profesionálům. Mnohdy je možné nechat nože přebrousit přímo tam, kde je koupíte. Obecně by nůž neměl být dlouho ve vodě nebo ve vlhku, po použití se ho snažte vždy hned umýt a utřít do sucha.
Další tipy jak správně krájet najdete ve videu Romana Pauluse.
Jaký nůž nejčastěji používáte v kuchyni vy? A jak o ně pečujete? Napište nám do komentářů!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.