Kurkuma: zlato v kuchyni
Doba čtení 4 minut

Kurkuma: zlato v kuchyni

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Indický šafrán nebo zlaté koření. Kurkumovník dlouhý je asijská rostlina, drobný kořen podobný zázvoru, který má žluto oranžovou dužinu a tak silně barví, že skvrny od něj se těžce smývají z rukou, natož z oblečení. Jeho výrazná barva je základem většiny indických, pákistánských i thajských jídel, ale i některých běžných potravin jakožto přírodní barvivo.

Kurkumin obsažený v kurkumě je zdrojem nejen barvy, je i významný antioxidant – snižuje zánět, působí antivirálně, snižuje cholesterol a krevní tlak. Kurkuma je velmi prospěšná pro zažívání a správnou funkci jater. Kromě mnohých benefitů pro naše zdraví je i důležitým kořením.

S chutí kurkumy se to má zajímavě. Prášek je silné, robustní, zemité chuti s peprnými podtóny a nádechem hořčice. Kdežto za syrova kořen kurkumy nechutná nijak extra, je nahořklé a zemité chuti a používá se nejčastěji odšťavněný v koktejlech a shotech.

Jak vařit s kurkumou?

Kurkuma je alfou omegou indické kuchyně. V prášku má chuť výraznější a hraje podstatnou roli ve vyvážení výsledných chutí jídla. Každý Ind vám však potvrdí pravidlo střídmosti. S kurkumou se to nesmí přehnat, její hořkost by mohla zkazit celé jídlo. Čtvrt lžičky postačí, dodá krásnou barvu, ale nepřetíží chuť.

Ať už se pustíte do kuřecího kari či dýňového kari s masovými kuličkami, kurkuma je součástí standardní směsi koření kari, madras i garam masala.

TIP: Orestujte prášek kurkumy například s cibulí a dalším kořením na troše oleje, ať se rozvine její chuť a sytost barvy.

Nemusíte po kurkumě sahat jen při přípravě indických či thajských jídel. Skvěle dochutí a rozjasní polévky, jako je dýňový krém nebo kokosovo-mrkvová polévka. Pro barvu se přidává i do rýžových pilafů a rizot, ale i ovesných kaší a vegetariánských pomazánek. Vegani si přijdou na své, když si s pomocí tofu a kurkumy vykouzlí míchaná vajíčka. Nebraňte se přidat kurkumu i do domácí hořčice, se kterou její chuť dokonale lahodí.

Zdravé nápoje z kurkumy

Nápoje a shoty ze šťáv různorodých kořenů, rostlin a ovoce jsou na vzestupu. Vyzkoušejte

kurkumový shot, je opravdovou studnicí zdraví v jednom „panáku“ a ideálním pomocníkem proti podzimnímu nachlazení. Čerstvě odšťavněnou kurkumu můžete přidat i do smoothie koktejlů.

TIP: Přidejte ke kurkumě pár kuliček černého pepře, ten pomůže vstřebat blahodárné účinky, pokud jej používáte syrový.

I horké a hřejivé nápoje s kurkumou jsou stále populárnější. Golden latté neboli zlaté latté je nápoj, který vás pohladí na duši i na jazyku a ještě k tomu krásně vypadá. Smíchejte přibližně 350 ml ideálně rostlinného mléka s čtvrt lžičkou kurkumy, mleté skořice, mletého zázvoru a půl lžičkou vanilkového extraktu. Oslaďte lžičkou javorového sirupu či medu a vše společně na mírném ohni prohřejte a prošlehejte.

Jak kouzlíte s kurkumou v kuchyni vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU