Krém: základ dobrého dortu
Doba čtení 6 minut

Krém: základ dobrého dortu

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Není dobrého dortu bez dobrého krému. Přečtěte si ultimátní přehled všech nejoblíbenějších dortových krémů a začněte si pochutnávat! Dobrý krém dělá dobrý zákusek. Piškot, ať už v roládě či dortu, je v podstatě jen takový stavební základ pro dokonalý, tak akorát sladký, sametově hladký krém. Takže ať už chcete promazat patrový dort, naplnit roládu, nebo spojit žloutkové věnečky, dobrý krém je základ vašeho úspěchu.

Máslový krém

Máslový krém se hodí na dorty i na cupcakes, protože krásně drží tvar. Je ale díky vysokému podílu tuku poměrně hutný, proto na čistě máslový krém narazíme už jen zřídka. Odlehčuje se často smetanou či cukrovým nebo bílkovým rozvarem, který krém stabilizuje i zjemňuje. Velmi populární je tzv. swiss meringue, neboli bílkový máslový krém. Používá se často v profesionální cukrařině, protože má atraktivní bílou barvu a velmi dobře drží tvar. Můžete si ho i dochutit podle potřeby kakaem, karamelem, skořicí nebo likérem. Tento luxusní vanilkovo máslový krém zas obsahuje žloutky a smetanu.

Tip: Pokud by se vám krém zdrcnul, jemně ho zahřejte nad vodní lázní. Potom ho znovu vyšlehejte. S trochou štěstí se vám ho povede ještě zachránit.

Šlehačkový krém

Lehký šlehačkový krém je jednoduchý na čas i přípravu a jeho jemná smetanová chuť nepotřebuje příliš doslazovat. Hodí se na lehké dezerty plné ovoce a poháry, zjemní ovocné páje i ozdobí lehký piškot. Pokud potřebujete, aby krém něco vydržel, použijte ztužovač, který vyšlehanou šlehačku stabilizuje, a doslaďte podle chuti.

Tip: Podívejte se, jak vyšlehat perfektní šlehačku.

Smetanový krém

Smetanové krémy jsou sázka na jistotu. Většinou stačí jen jemně našlehat smetanový sýr s prosetým moučkovým cukrem a lžičkou vanilkového extraktu, který vyváží jemně slaný nádech.

V Americe je oblíbený tzv. cream cheese, sýr Philadelphia. U nás bychom ho nahradili Paloučkem nebo tučným smetanovým sýrem. Specifická jemně slaná chuť tohoto sýra se skvěle páruje se slavným mrkvovým dortem. Sýr pokojové teploty se šlehá s moučkovým cukrem, vanilkou a změklým máslem.

Mascarpone je další skvělou volbou. Tento italský sýr je dost tučný na to, aby udržel tvar i za letního dne. Stačí ho jemně našlehat, aby se do něj dostal vzduch a dosladit prosetým moučkovým cukrem. Pro zjemnění intenzivní chuti i nastavení množství se přidává našlehaná šlehačka nebo zakysaná smetana a pro opravdu pevnou strukturu můžete přidat i želatinu, jako v tomto receptu na krém z mascarpone. Zkuste bábovku s mascarpone nebo tento malinový dort.

Tip: Pravidlem číslo jedna je používat ingredience stejné teploty, abyste se vyhnuli zdrcnutí krému.

Čokoládový krém

Čokoládová ganache je neskutečně lahodná a jednoduchá věc, kterou prostě musíte mít ve svém cukrářském arsenálu. Z určitého poměru smetany a čokolády vykouzlíte podle potřeby polevu, šlehaný krém nebo čokoládové lanýže. Základem je smetana ke šlehání v poměru 1:1 s minimálně 55% až 75% čokoládou. Nasekejte čokoládu a dejte si na mírném ohni rozehřát smetanu. Jakmile začne probublávat, zalijte jí čokoládu. Chvilku nechte teplo samo pracovat, pak vše metlou promíchejte v jednolitou, sametovou hmotu. Pokud nepoužijete ganache jako polevu, počkejte až zchladne a vyšlehejte ji jako krém na dorty i cupcaky.

Tip: Připravte si ganache z bílé čokolády (3 díly čokolády s 1 dílem smetany) a vmíchejte zchladlou do smetanového základu. Rázem máte lahodný krém z bílé čokolády.

Pudinkový krém

Vanilkový pudinkový krém je snadný a v receptáři ho má asi každá babička. Můžete jím plnit řezy, rolády i všemi milované věnečky. Pokud ho chcete použít spíše na dort, můžete ho zpevnit přidáním másla. Vanilkový pudink dodá nadýchanou texturu a jemnou chuť, máslo udrží strukturu a tvar.

Tip: Velmi jednoduchá formulka na pudinkovo máslový krém je: 1 pudink, 1 vanilkový cukr, 100g moučkového cukru, 250 g másla a 250 ml mléka. Pudink s cukry uvařte a vmíchejte do něj máslo ještě zahorka. Nechte zchladnout v lednici na pár hodin a pak vyšlehejte.

S těmito krémy si vystačíte, ať už se rozhodnete pro jakýkoli dezert. Experimentujte, ale nebojte se vsadit i na ostřílenou klasiku. Pečete v zimě nebo v létě? Lehké korpusy si mohou dovolit hutnější buttercream, sytějšímu čokoládovému dortu zas postačí čerstvě našlehaná smetana. Vyvažujte, kombinujte a hlavně si pochutnejte.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.