Přejídání našemu zdraví neprospívá. Nejen že většina z nás skončí po svátcích s nějakým kilem navíc, často trpíme zažívacími potížemi – pálí nás žáha, máme nafouklé břicho, ba dokonce trpíme bolestmi.
Všech těch svátečních dobrot se ale nemusíte vzdát. Jen je třeba si jich dopřávat s mírou. Připravili jsme pro vás deset tipů, jak neskončit na pohotovosti se žlučníkovou kolikou:
A co dělat, když jste si naše rady přečetli pozdě a trpíte? Zásada číslo jedna - hodně pít. Zapomeňte však na alkohol a sladké limonády a sáhněte po čisté vodě a bylinkových čajích. Skvělá je máta, meduňka, heřmánek nebo také zázvor. V případě nouze snězte trochu syrového kysaného zelí nebo obyčejný bílý jogurt
Nafouklému břichu uleví anýzový nebo fenyklový čaj, který můžete uvařit i dětem. Pomůže vám i kmín nebo majoránka.
Velmi nepříjemné je také pálení žáhy. Zažehnáte ho vodou s jedlou sodou nebo lžičkou olivového oleje s několika kapkami citronové šťávy. Funguje také banán, vyzkoušejte ho.
Přehnali jste to s alkoholem a je pro vás ráno kruté? Sáhněte po vývaru – bez zeleniny, masa a nudlí, jen čistý vývar vás nakopne.
Hotový zázrak je aloe vera. Pomáhá nejen při dlouhodobých potížích, ale ulevuje i od akutních problémů s pálením žáhy, zácpou i průjmem, nadýmání nebo při překyselení žaludku.
Věříme, že naše rady potřebovat nebudete a užijete si krásné svátky.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…