Francie – ráj gurmánů
Doba čtení 5 minut

Francie – ráj gurmánů

Patříte mezi opravdové gurmány? Pak jste jistě ochutnali některou specialitu francouzské kuchyně.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Patříte mezi opravdové gurmány? Pak jste jistě ochutnali některou specialitu francouzské kuchyně. Ta je již po staletí inspirací pro ostatní světové kuchyně, ale jaká vlastně je? Zakládají se vůbec naše představy spojené se šneky a žabími stehýnky na pravdě? Francouzská kuchyně samozřejmě dokáže být exkluzivní a elegantní, ale pokud se rozhodnete projít se po francouzských restauracích, ochutnáte tu i jednoduché pokrmy z tradičních surovin.

Francouzská kuchyně je velmi rozmanitá a každý region má rozhodně co nabídnout. Například v Normandii ochutnáte mušle sv. Jakuba a také spoustu místních sýrů. Odtud také pochází legendární camembert. A vše nezapomeňte zapít jablečným cidrem. V Bretani si pochutnáte na crepes – palačinkách se sladkou či slanou náplní a v Provensálsku najdete na talířích především ryby, zeleninu a spoustu různých bylinek. Odtud rovněž pochází tradiční zeleninová pochoutka – ratatouille. V Burgundsku kralují hutná červená vína. Určitě jste již slyšeli, a možná i ochutnali boeuf bourguignon, tedy hovězí po burgundsku, což je hovězí maso dušené v suchém červeném víně. V Burgundsku můžete také vyzkoušet šneky s česnekovým máslem a hořčici dijon, která je základem mnoha salátových dresinků. Alsasko je známé díky nevšednímu produktu – piva vyráběného z kysaného zelí.

Francie je země zaslíbená nejen vínu, ale také sýrům. Nezáleží, zda patříte mezi milovníky kozích, kravských nebo ovčích sýrů, určitě si zde najdete to své. Sýry se nejčastěji podávají s bagetkou a právě sklenkou dobrého vína. Mezi nejznámější sýry patří již zmiňovaný camembert, roquefort či beaufort.

Populární je rovněž velmi oblíbený sýr brie. Vyrábí se z kravského mléka, má jemnou, příjemnou vůni, na povrchu je bílý, uvnitř lehce nažloutlý a jeho chuť je intenzivní a ořechová. Takové sýry můžete najít na mnoha místech po celém světě, avšak název brie mohou používat jen vybraní francouzští výrobci. A jak tento sýr využít v kuchyni? Nemusíte připravovat těžké a komplikované pokrmy, stačí, že využijete některý z našich jednoduchých receptů.

Ačkoli brie bude chutnat skvěle jen tak s bagetkou, nemusíte jej podávat pouze tímto způsobem. Taková cibulačka, která patří mezi tradiční francouzské speciality, bude v kombinaci se sýrem brie opravdovým kulinářským zážitkem. Ochutnáte tuto polévku?

Francouzská cibulová polévka zapečená se sýrem Brie

A co takový kozí sýr, dáváte si jej? Francouzský kozí sýr je prvotřídní a pochutná si na něm každý mlsný jazýček. Tento druh sýra z důvodu své specifické vůně a chuti není v ostatních evropských zemích až tak oblíbený, avšak Francouzi ho milují a používají velmi často. Za všechny recepty určitě jmenujme quiche – slaný koláč s náplní, která se velmi často připravuje právě z kozího sýra. Navštivte Kuchyni Lidlu, kde najdete skvělé recepty, na kterých si jistě pochutnáte.

Quiche si nemůžete nechat ujít. Oceníte jej jako svačinku, hodí se jako občerstvení pro návštěvu, snadno ho můžete sbalit třeba na piknik. Kombinace kozího sýra, sušených rajčat a brokolice, kterou pro Vás připravil šéfkuchař Roman Paulus, Vás uchvátí. Vyzkoušíte tuto jednoduchou pochoutku? Pokud ano, nezapomeňte nám napsat, jak Vám chutnalo.

Quiche s kozím sýrem, brokolicí a sušenými rajčaty

Kozí sýr můžete použít také nasladko. Kombinace sladkého dezertu a lehce slaného kozího sýra bude pro Vaše chuťové pohárky opravdovou slastí. V Lidl Cukrárně najdete recept na banánky z odpalovaného těsta, které též najdete v receptech francouzské kuchyně poměrně často. Banánky jednoduše naplníte krémem z kozího sýra a polijete karamelovou polevou a neodolatelný dezert je na světě.

Banánky s kozím sýrem

Jaký francouzský sýr je Vaším favoritem? Používáte francouzské sýry při vaření, nebo si je raději vychutnáte se sklenkou vína? Těšíme se na Vaše komentáře.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.