Pro jednoho lahůdka, pro jiného strašák v kuchyni. Řeč je o pálivých papričkách, které buď milujete, nebo je nenávidíte.
Pojmem chilli paprička všeobecně označujeme všechny druhy pálivých papriček. Pokud ovšem budete dobře znát druhy papriček, které se v našich obchodech nejčastěji objevují, můžete se vyvarovat nepříjemnostem spojenými s pikantností pokrmu. Pálivé papričky se poprvé objevily v Karibiku a rovněž tam můžete najít ty nejostřejší odrůdy.
V pálivých papričkách se objevuje rostlinný alkaloid kapsaicin. Množství obsaženého kapsaicinu poté určuje ostrost papriček, zda jejich chuť bude jemně pálivá nebo přímo ďábelská. Kapsaicin sice může negativně ovlivnit lidský organismus, ale to byste jej museli přijímat v opravdu velkých dávkách. Obsah kapsaicinu a pálivost papriček určuje speciální Scovilleova stupnice a měrnou jednotkou je zde 1 SHU (Scoville Hotnest Unit). Kapsaicin v čisté podobě dosahuje až 16 mln SHU. Pro srovnání pálivá paprička Jalapeño má 2,5 tis. SHU a klasický pepř pouze 100-500 SHU.
Už se Vám stala velice nepříjemná věc, že jste pracovali s chilli papričkami a pak nevědomky jste se dotkli oka? Pokud ano, víte o čem mluvíme. Proto je nejlepší, krájet je s použitím latexových rukavic. Pokud chcete chilli papričky alespoň trochu zbavit jejich pálivosti, odstraňte z nich semínka. Papričky rozkrojte a tupou stranou nože každou polovinu papričky zbavte semínek, protože právě v nich se nachází největší dávka kapsaicinu.
Určitě víte, že druhů pálivých papriček je nepřeberné množství. Nejčastěji v potravinách narazíte na pepperoni – má podlouhlý tvar a kromě pálivosti ucítíte v její chuti i sladké tóny. Ať už ji použijete syrovou nebo při tepelné úpravě, je nejlepším řešením, chcete-li uvařit ne příliš pálivé jídlo, avšak s pikantním nádechem. Další oblíbenou papričkou je jalapeno – má tmavě zelenou barvu a výraznou pikantní chuť. Často se plete s papričkou habanero, která má vrásčitý oválný tvar, vyskytuje se v různých barvách (červené, oranžové nebo žluté) a patří k nejpálivějším papričkám na světě.
Pálivé papričky se nepěstují výlučně pro gastronomii, ale jsou používané rovněž při výrobě pomůcek osobní ochrany, např. pepřových sprejů. Kontakt i s jednou kapkou extraktu získaného z pálivých papriček může způsobit těžké popáleniny. A jaké jsou nejpálivější papričky světa? Určitě k nim patří Carolina Reaper, jejíž obsah kapsaicinu činí 1,569 ml. SHU, díky čemuž byla zapsána i do Guinessovy knihy rekordů. Paprička Seven-Pot Habanero za svůj název vděčí pověsti, že jedna špetka postačí k dochucení až sedmi hrnců s vařeným jídlem. Její pálivost činí 1,1 mil. SHU. V roce 2017 se ovšem na trhu objevila paprička, která je královnou všech nejpálivějších papriček – Dragon’s Breath, jejíž ukazatel SHU činí 2,5 mil. SHU. Ani nechceme domýšlet, co se stane, když se do ní člověk zakousne…
Menší dávky kapsaicinu jsou pro lidský organismus velmi přínosné, protože snižují bolest, působí protizánětlivě a vyvolávají pocit tepla. Díky tomu, že aktivizují metabolismus, jsou pálivé papričky velice žádoucí složkou redukčních diet. Obsahují i velké množství vlákniny, takže regulují peristaltiku trávicího ústrojí. Jsou zdrojem vitaminu C, čímž podporují odolnost organismu.
Pálivé papričky se hodí téměř do každého jídla, dokonce i do dezertů. Samozřejmě, že pálivost jídla závisí na individuálních preferencích strávníka. Pokud se ale podíváte na kulinářskou mapu světa, je jasné, že to, co pro nás je dostatečně pálivé, v jiné kuchyni bude považováno za mdlé a málo výrazné. Tak třeba v Thajsku se Vás kuchař může zeptat, jak moc pálivé chcete tamní oblíbené kari připravit. Pamatujte ovšem, že stupeň pálivosti thajských pokrmů je určen na základě chuťových buněk Thajců, které jsou vůči pikantnosti jídla značně tolerantní. Naše recepty vás ovšem svou pikantnosti velice příjemně překvapí. Důležité je, abyste své pokrmy vždy během přípravy ochutnávali a dochucovali průběžně.
Na úvod něco pro milovníky masa. I tak delikátnímu masu, jakým je hovězí, pálivá chuť určitě prospěje. Podívejte se, jak připravit steak s chilli-mátovým máslem a pečenými bramborami. Takové máslo můžete ovšem přidat i k jiným druhům masa, např. ke kuřecímu, krůtímu nebo vepřovému maso.
I když jsou mořské plody jemnou surovinou, trocha pálivosti jim neuškodí, chutnají pak mnohem lépe. Takto ochucené krevety mohou být součástí většiny jídel asijské kuchyně, ve které se pálivými papričkami nešetří. Když už se je rozhodnete použít, doplňte je i dalšími surovinami, například zázvorem, koriandrem či petrželkou. Chuť takto připraveného pokrmu je pak mnohem výraznější a plnější. Přesvědčte se sami a připravte si krevety se zázvorem, citronem a chilli na křupavé topince. Jak byste servírovali pikantní krevety vy? Napište nám do komentářů pod tento článek.
Pokud už mluvíme o asijské kuchyni, nemůžeme zapomenout na kachnu, která je její nedílnou součástí. Kachní maso je zvlášť oblíbené v čínské kuchyni, kde ji připravují na nejrůznější způsoby. Vyzkoušejte ověřený recept Romana Pauluse na pečenou kachnu v palačince, ve které se snoubí sladké, slané a ostré chutě.
Pokud máte rádi ostřejší jídla, pálivé papričky se skvěle hodí i do zeleninových pokrmů, které jsou většinou chuťově jemnější, někdy až mdlé. Pálivé papričky dodají celému pokrmu říz. My Vám doporučujeme cuketu plněnou pikantní masovou nádivkou.
A na konec pikantní dezert. Pálivé papričky a čokoláda k sobě chuťově dobře ladí, čehož se využívá i ve slaných pokrmech. Tuto kombinaci můžete ochutnat v tradičním mexickém pokrmu mole poblano. Jedná se o kuřecí maso polité hustou čokoládovou omáčkou s velkým množstvím chilli papriček. Spojení čokolády a papriček vás dostane i při dezertu, budete-li podávat čokoládový dort s pálivými papričkami. Recept najdete v Lidl Cukrárně.
Chutnají vám ostrá jídla? Rádi pracujete s pálivými papričkami a přidáváte ji do svých jídel? A nebo patříte mezi odpůrce všeho pálivého? Napište nám o tom ve svých komentářích. Kdo ví, třeba se tu objeví i osoba, která by se mohla zúčastnit soutěže v pojídání chilli papriček.
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.