Vánoční ryba (ne)tradičně
Doba čtení 5 minut

Vánoční ryba (ne)tradičně

Tradiční recepty k Vánocům prostě patří. Proč si ale nevytvořit vlastní tradice a nepřidat do svého rodinného receptáře něco nového? Zkuste letos sváteční tabuli obohatit o některou z neotřelých rybích specialit.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Tradiční recepty k Vánocům prostě patří. Proč si ale nevytvořit vlastní tradice a nepřidat do svého rodinného receptáře něco nového? Zkuste letos sváteční tabuli obohatit o některou z neotřelých rybích specialit.

 

Jak vybrat tu pravou?

Štědrovečerní vaření si pořádně promyslete a naplánujte, ať jste v klidu a pohodě. Rybu si raději nekupujte příliš dlouho dopředu – ideálně jen den předem. Pokud je opravdu čerstvá, vydrží vám v lednici asi čtyři dny. Rybu uložte do spodní části lednice a pokud ji nemáte v původním obalu, uzavřete ji do samostatné potravinové dózy.

Pokud z nějakého důvodu rybu nestihnete zpracovat, zamrazte ji. Ani to byste ale neměli odkládat. Tučnější ryby jako třeba kapr nebo úhoř vydrží zamrazené zhruba dva měsíce, méně tučné ryby jako štika a candát až čtyři.

Rozmyslete si také, zda se vám vyplatí pořizovat si rybu vcelku, a využijete například hlavu na vývar. Pokud se necítíte na vykosťování ryby a vnitřnosti by pro vás byly pouze zbytečným odpadem, zvolte už hotové rybí filety.

TIP: Vykostit rybu tak, aby co nejméně masa přišlo nazmar, je téměř královská kuchařská disciplína. Připravte se na ni s pomocí Romana Pauluse.

 

A jak spolehlivě poznáte, že je ryba čerstvá? Ideální ryba má:

  • čiré lesklé oči,
  • sytě červené žábry,
  • elastické a nezapáchající maso.

 

Lehké rybí předkrmy

Na štědrovečerní předkrm můžete využít i přebytky z přípravy hlavního chodu. Ideální pro takové zpracování je rybí tataráček. Lze ho připravit klasicky z lososa, tuňáka, ale dokonce i z čerstvého kapra. Ryba musí být perfektně očištěna od šupin a kostí a jemně pomletá.

 

Rybu během pár vteřin rozmělníte v mixéru, pokud ale máte chvilku času, věnujte ji péči a naškrábejte ji ručně ostrým nožem. Přidejte pak olivový olej, sůl, pepř, najemno nasekanou šalotku, hladkolistou petržel a citrónovou šťávu. Dle chuti tataráček doplňte nasekanou kyselou okurkou nebo kapary.

 

Na rybí předkrm se také skvěle hodí uzená ryba. Vyberte si třeba méně obvyklého úhoře, který má delikátní jemné bílé maso bez kostí. Filet z uzeného úhoře stačí před podáváním potřít rozpuštěným máslem a prohřát v troubě při cca 150 °C. Uzený úhoř vynikne s pošírovaným vajíčkem a přidat můžete i pár kousků nakládané kyselé zeleniny.

 

Neobvyklé variace na rybí polévku

Hustá rybí polévka se smetanou zvaná Chowder je známá hlavně v Americe a v Británii. Přidávají se do ní kousky ryb i mořské plody. Připravte si po 100 g cibule, mrkve, brambor a pórku. Zeleninu orestujte v hrnci na dvou lžících oleje, zaprašte třemi lžícemi mouky a ještě nad ohněm chvíli promíchávejte. Zalijte základ 750 ml vody, přidejte sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Po změknutí zeleniny přidejte rybí maso, povařte deset minut a dochuťte smetanou a čerstvou petrželí nebo koriandrem.

 

Na stejném principu, tedy že se rybí maso uvaří přímo v polévce, je založena také finská polévka Lohikeitto. Základem je mrkev, pórek a brambory s lososem téměř v rovném poměru. Hřejivá hustá smetanová polévka s kousky ryby je navíc ještě doplněna koprem a existuje v mnoha lokálních variantách.

 

Netradiční hlavní chod

Štědrovečerní večeře nemusí být nutně spojena s přejídáním a těžkými jídly. Tradičního kapra lze připravit i v odlehčené verzi – pečeného v papilotě. Místo bramborového salátu můžete zvolit pečenou kořenovou zeleninu. Přesný postup najdete v receptu Romana Pauluse.

 

TIP: Podle Kulinářské akademie zvládnete sami dokonce i filetovat. K tomu vám pomůže tento podrobný video návod.

 

A jak letos plánujete připravit štědrovečerní rybu vy? Máte tajný rodinný recept nebo zakládáte nové tradice? Napište nám!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU