Slovníček základních vege pojmů

Slovníček základních vege pojmů

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vegetariánství je pojem, který zastřešuje stravu bez masa a případně dalších živočišných produktů. Existuje ale celá řada typů vegetariánů podle toho, co přesně ze svého jídelníčku vyřazují. Které to jsou a jak je můžete pohostit?

Nejčastější typy vegetariánské stravy:

Veganská – striktní omezení všech potravin živočišného původu.
Flexitariánská v jídelníčku se objevuje například i kuře nebo ryba. Většinou v něm zůstávají také vejce a mléko.

Ovovegetariánská – ze živočišných produktů zůstávají ve stravě jenom vejce.

Laktovegetariánská – v jídelníčku není maso, ryby, ani vejce. Živočišné zůstává pouze mléko a produkty z něj.

Lakto-ovovegetariánská – z jídelníčku mizí veškeré maso, jsou v něm vejce a mléčné produkty.

Raw strava/vitariánská – typ stravy zahrnující pouze čerstvé ovoce, zeleninu a také semena a ořechy. Potraviny se tepelně neupravují, aby nepřišly o vitaminy.

TIP: Pokud si z jídelníčku zkusíte vyškrtnout některou živočišnou složku nebo třeba všechny, nezapomínejte, že tělo by mělo dostávat potřebné živiny v jiné formě. Neměl by chybět dostatek ovoce, zeleniny, pak také obiloviny a luštěniny. Správnou hladinu aminokyselin můžete udržovat pomocí správně vybraného oleje, nebo si můžete zkusit vypěstovat doma klíčky.

Vege menu

Rostlinných bílkovin, které mohou být považovány za náhražku masa, už je dnes k dostání celá řada. Díky své kvalitě a chuťové rozmanitosti se mohou stát osvěžující alternativou při vymýšlení nových receptů.

Tofu

Tofu pochází z Číny, svou konzistencí připomíná sýr a jedná se o tradiční zpracování sójových bobů. Ze sóji se nejprve umixuje a uvaří nápoj, který se nechá vysrážet do finální podoby tofu, která vypadá jako sýr nebo tvaroh. Jeho chuť není příliš výrazná a jeho výhodou je proto spíše schopnost absorbovat chuť dalších ingrediencí. Tofu zkuste přidat do asijských nudlí, zabalte ho do arašídů nebo z něj připravte pomazánku.

Tempeh

Sójové boby jsou základní surovinou také pří výrobě tempehu. V něm jsou ale vcelku a prochází fermentací, která navíc ještě znásobuje množství obsažených vitaminů, především vitaminu B. Bílý naturální tempeh je potřeba tepelně upravit – třeba ho osmažit. Předtím ještě získá na chuti, když ho krátce naložíte do směsi oleje a bylinek. Tempeh koupíte také uzený, který není potřeba nijak upravovat a můžete ho nakrájet do rychlého salátu.

Robi

Jedná se o zkratku slovního spojení „rostlinná bílkovina”. Namísto sóji se robi vyrábí z obilovin. Obsahuje hodně bílkovin a málo sacharidů a tuku. Doplnit do jídelníčku robi je vhodné také při zvýšeném cholesterolu nebo při například sportovní dietě. Má velmi nízkou kalorickou hodnotu, hodí se do zeleninových směsí a můžete ho připravit třeba dušené s mrkví a bramborem.

TIP: Na bázi rostlinné (konkrétně hrachové, pšeničné a sójové) bílkoviny je i veganské mleté Next Level Hack z Lidlu. Vyzkoušejte ho například na pizza chlebu nebo zapečené s lilkem.

Seitan

Seitan má podobnou historii jako tofu. Pochází z Číny, ale jeho název je odvozený z japonštiny. Seitan se získává z pšenice a jedná se de facto o čistý lepek. Při jeho výrobě se vyplavuje škrob, takže je seitan poměrně dobře stravitelný, vyhnout se mu musí jen ti se zvýšenou citlivostí na lepek. Jeho výhoda je, že se dá jednoduše péct jako maso a používat při přípravě různých omáček.

Klaso

Klaso se připravuje z obilnin a je kromě vegetariánů vhodné také pro diabetiky nebo pro lidi s vysokým krevním tlakem. Obsahuje spoustu vlákniny, málo tuku a žádný cholesterol. Klaso je k dostání také v mleté formě, takže se z něj dají připravovat recepty na způsob karbanátků nebo směsí z mletého masa.

Jak často se objevuje maso ve vašem jídelníčku? Máte pro nás tip na vege recept? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU