Řízek – poklad české i rakouské kuchyně

Řízek – poklad české i rakouské kuchyně

Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují. Ano, řeč je o řízku.

Řízek je pokrm z obalovaného plátku masa, který lze připravit na několik způsobů a z různých druhů masa. V kulinářském světě je nejznámější vídeňský řízek, který je považován za rakouské národní jídlo. Odkud tento pokrm pochází? To a mnoho dalšího se dozvíte z následujícího článku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Co je vídeňský řízek?

Vídeňský řízek je rakouský pokrm, který je mezi milovníky dobrého jídla velmi oblíbený. Připravuje se z tence naklepaného plátku telecího masa, který se obaluje v trojobalu - hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance a smaží na přepuštěném másle. Podává se vždy s plátkem citronu. Pouze tímto způsobem připravené maso je originální verzí a lze ho nazvat vídeňským řízkem. Řízek se však připravuje i z jiných druhů mas, nejčastěji asi vepřového nebo kuřecího. Ještě musíme zmínit, že název vídeňský řízek je chráněný název označení původu a nelze ho použít ve spojení s jinými jídly.

Odkud pochází?

I když je řízek typickým rakouským jídlem, ve skutečnosti pochází z Itálie, konkrétně z Milána. Existují dvě hypotézy, jak se řízek do Rakouska dostal. Podle první přicestoval Costoletta alla milanese do sousedního Rakouska už v 16. století. Podle té druhé přivezl řízek do Rakouska významný rakouský vojenský velitel Josef Radecký, jenž v 19. století pobýval v Itálii. Řízek si zamiloval a rozhodl se, že ho přiveze císaři Františku Josefovi I. Dvorní kuchaři recept trochu změnili a od té doby si můžeme pochutnávat na pravém, nefalšovaném vídeňském řízku. Tenký plátek masa se v původní italské verzi obaloval jen ve vajíčku a ve strouhance smíchané s nastrouhaným parmezánem, ale Rakušané ho přizpůsobili svým chutím, k obalování přidali mouku, a tím vznikl klasický trojobal, který používáme dodnes.

Pravý domácí řízek

Příprava domácího vídeňského řízku není složitá a sami to hravě zvládnete. Důležité je plátek telecího masa pořádně naklepat (nejlépe přes potravinářskou fólii), aby byl opravdu tenký. Říká se, že byste přes něj měli vidět až do Vídně. Poté ho obalte v trojobalu a usmažte dozlatova. Je to snadné, že?

Pokud přece jen potřebujete nápovědu, nebo preferujete videorecept, podívejte se na náš trik v Kulinářské akademii Lidlu, kde vám náš šéfkuchař Roman Paulus ukáže, jak postupovat krok za krokem.

 

Jak řízek podávat?

Vídeňský řízek se nejčastěji podává s bramborovým salátem, ale hodí se vesměs všechny „bramborové přílohy“ – bramborová kaše, pečené brambory, domácí hranolky. Ve Vídni najdete řízek na menu rovněž s pečenými bramborami a salátem, s bramborovým pyré, mrkví a hráškem, s hranolky nebo s ovocem. Často se používají pomeranče a borůvky. To je teprve zajímavé chuťové spojení, které byste měli opravdu vyzkoušet.

Řízek na jiný způsob

Pokud hledáte inspiraci, jak připravit řízky trochu jiným způsobem, podívejte se na recepty našeho kuchaře. Roman Paulus pro vás připravil kuřecí nebo telecí řízky v sýrové strouhance, řízky z mletého masa, plněné krůtí řízky nebo trochu neobvyklé křupavé řízky s polentou. Navštivte Kuchyni Lidlu a určitě některé z těchto jídel vyzkoušejte. Guten Appetit!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU