Olivy nejsou kalorické a přitom zasytí – do letní kuchyně ideální!

Olivy nejsou kalorické a přitom zasytí – do letní kuchyně ideální!

Jedni je milují, druzí jim nemůžou přijít na chuť a někdo je docení až v dospělosti. Není divu, olivy se totiž skvěle hodí k večernímu posezení u skleničky vína
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jedni je milují, druzí jim nemůžou přijít na chuť a někdo je docení až v dospělosti. Není divu, olivy se totiž skvěle hodí k večernímu posezení u skleničky vína. Využijete je ale i ve spoustě letních receptů, tak se o nich pojďte dozvědět něco nového.

Možná vás překvapí, že olivy jsou jedním z nejvíc pěstovaných druhů ovoce (ano, opravdu to je ovoce) na světě. Olivovníky rostou nejčastěji ve Středomoří a jejich plody se využívají buď celé nebo se z nich vyrábí olivový olej. Pokud byste někdy na olivovník narazili, ochutnávce přímo ze stromu se ale raději vyhněte. Olivy se totiž vyznačují vysokou hořkostí, které se zbaví až naložením.

Zelené, nebo černé?

Rozdíl mezi zelenými a černými kupodivu není v odrůdě, ale ve zralosti. Nezralé olivy jsou zelené a sklízejí se na podzim, zatímco ty zralé a tmavé až v prosinci. Čím jsou zralejší, tím více oleje obsahují, a jsou tedy chuťově výraznější.

Obliba oliv vychází kromě chuti i z jejich blahodárných účinků. Nejenže jsou plné vitamínů, antioxidantů a zdravých tuků, ale obsahují také málo kalorií. Netloustne se po nich, a přitom zasytí. Jak tedy vybrat ty nejlepší?

Pro někoho bude nejdůležitější, jestli jsou s peckou, nebo bez, případně jakou mají náplň – nejčastěji narazíte na olivy plněné paprikou, mandlemi nebo česnekem. Pokud si chcete dopřát, sáhněte po sklenicích nebo plechovkách. Do plastových sáčků se balí spíš levnější odrůdy, které jsou dobré například do tapenád a pomazánek.

Jiná odrůda, jiná chuť

Olivy se pojmenovávají podle odrůdy stromu, podle lokality nebo typu naložení. Gurmáni mají nejradši kulaté španělské olivy střední velikosti Manzanilla, černé i zelené, které se pro svůj tvar a velikost dají snadno plnit. Jde o nejpěstovanější odrůdu na světě. Oblíbené jsou i šťavnaté tmavé olivy ve tvaru mandle pojmenované podle řeckého města Kalamata, které nechybí v žádném řeckém salátu. Francouzské Nicoise z Provence jsou oproti nim menší, mají jemnější a lehce ořechovou chuť a často se nakládají s bylinkami. Italský druh Gaeta se pak vyznačuje svraštělou slupkou. Tyto olivy bývají suše naložené a mají štiplavější chuť.

Olivy a krevety - to je kombinace, ke které se budete rádi vracet celé léto.

S olivami se můžete pustit do jednoduchých i složitějších receptů. Zelené dobře poslouží jako ozdoba aperitivu, rychlá chuťovka k vínu nebo rychlá tapenáda k tapas. Bez tmavých se zase neobejdou mnohé pizzy a saláty. Vyzkoušejte třeba svěží salát s olivami, cizrnou a avokádem. Olivy obou barev uplatníte také v masových pokrmech. Roman Paulus vám ukáže, jak připravit luxusní kuře v rajčatové omáčce s olivami nebo krůtí prsa s olivami a brokolicí. Ale pozor, dobře zvažte, koho na hostinu pozvete – olivy jsou prý silné afrodiziakum!

Jaká byla vaše cesta k olivové chuti – okamžitá láska, nebo opatrné oťukávání? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU