Návod: nejlepší zimní nápoje na zahřátí
Doba čtení 6 minut

Návod: nejlepší zimní nápoje na zahřátí

S alkoholem i bez, kořeněné, či jemnější. Ať už se budete chtít v mrazivém počasí zahřát čímkoliv, z našeho přehledu horkých zimních nápojů si určitě snadno vyberete.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

S alkoholem i bez, kořeněné, či jemnější. Ať už se budete chtít v mrazivém počasí zahřát čímkoliv, z našeho přehledu horkých zimních nápojů si určitě snadno vyberete.

Grog

Začneme trochu „zostra“ a zároveň v retro stylu. Klasický grog je oblíbenou stálicí stánků na sjezdovkách a evergreenem horských hospod. Napadlo by vás ale, že původně vznikl na palubách lodí britského námořnictva? Říká se, že námořníci mívali příděl až půl litru rumu na den, což vedlo k poněkud uvolněné morálce. Admirál Edward Vernon v 18. století přišel se šalamounským řešením: přikázal posádce, aby si rum ředila vodou. Po počátečních protestech mořští vlci zjistili, že s trochou cukru a citronové šťávy to vlastně nechutná vůbec špatně!

Někdo si s přípravou grogu příliš hlavu neláme. My vám ale doporučujeme vyzkoušet extra kořeněnou variantu, která vás nejenom prohřeje, ale také potěší vaše chuťové pohárky. Stačí svařit hrnek vody se skořicí, kapkou citronové šťávy a hřebíčkem. Před podáváním přidejte panák rumu, cukr a pro parádu ozdobte plátkem citronu.

Tip: Vyzkoušejte také výbornou horkou griotku. Buď ji můžete pouze zalít horkou vodou (jako námořníci), nebo přidat stejné koření a citronovou šťávu jako při přípravě grogu.




Vaječný likér

Vaječňák je jeden z mnoha důvodů, proč se těšit na Vánoce. Každá rodina má „ten svůj“ recept a vzájemná degustace vzorků je oblíbenou tradicí na vánočních rodinných setkáních. Jak na něj? Těsně před Štědrým dnem prozradí na Kuchyni Lidlu svůj recept šéfkuchař Roman Paulus. Do té doby experimentujte se základním receptem:

Vyšlehejte 25 g cukru a 4 žloutky. Přidejte 250 ml mléka, stejné množství smetany, plechovku kondenzovaného mléka a dužinu z jednoho vanilkového lusku. Za stálého míchání provařte, nechte vychladnout a přidejte 300 ml rumu nebo brandy.

Punč

Základem každého pořádného punče je ovoce a ovocná šťáva doplněná kořením a rumem. Tento nápoj, který je tradičně spojován s Vánoci, má svůj původ až v daleké Indii. Dokonce i název „punč“ je odvozen od hindského výrazu „panča“, tedy pět. Tolik bylo i původních ingrediencí – kromě alkoholu se do punče přidávala voda, cukr, citron a koření nebo čaj. Nám zachutnal punč podle osvědčeného receptu šéfkuchaře Romana Pauluse, ale můžete vyzkoušet i máslový punč s Becherovkou:

  • 30 ml Becherovky
  • 15 ml medové vody (med smíchaný s vodou v poměru 1:1)
  • 15 ml čerstvé citronové šťávy
  • 50 ml jablečné šťávy
  • 50 ml vody
  • asi 5 g másla
  • 1 tyčinka skořice
  • jablečná křížala na ozdobu

Všechny ingredience kromě másla jednoduše svařte v rendlíku. Na závěr přidejte studené máslo a podávejte ozdobené skořicovou tyčinkou nebo třeba jablečnou křížalou.

Svařené víno

Zima bez svařáku? Vyloučeno! Horké víno ochucené skořicí, hřebíčkem, muškátovým oříškem a pomerančem vám rychle zachutná. Mohlo by se zdát, že jeho příprava není žádná věda, ale i tady doporučujeme dát na odborníky: věděli jste třeba, jak předejít velmi časté chybě a nevyvařit z něj všechen alkohol? V našem receptu na svařené víno najdete spoustu užitečných tipů, které z vás udělají krále a královny svařákové sezóny.

Tip: Děti a abstinenty potěšíte svařenými džusy s kořeněnou chutí a vůní, které jim propůjčí skořice a hřebíček. Výborně chutná třeba džus hruškový, rybízový nebo jablečný!

Golden milk

O kořeněném „zlatém mléku“ se říká, že má doopravdy cenu zlata. Kurkuma, ze kterého se golden milk vyrábí, je totiž zdraví prospěšnou superpotravinou, které v Indii dokonce přezdívají „koření života“. Je vyhledávaná zejména pro své protizánětlivé účinky, obsah antioxidantů a pozitivní vliv na trávicí systém. Receptů na golden milk existuje opravdu mnoho, my jsme pro vás vybrali variantu z rostlinného mléka, která je lépe stravitelná. Co potřebujete?

  • 10 g čerstvé kurkumy (nebo lžička sušené)
  • 8 g čerstvého zázvoru
  • 6 hřebíčků
  • 4 tobolek zeleného kardamomu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 400 ml rostlinného mléka (kokosové, sójové, ovesné…)
  • 1 lžička kokosového oleje
  • černý pepř podle chuti
  • med

 

Ohřejte mléko v malém hrnci, přidejte koření a prohřívejte asi 5 minut (nevařte). Na závěr přidejte kokosový olej a po vychladnutí dochuťte medem.

Tip: Pokud vám kořeněné nápoje zachutnaly, zkuste si připravit také výborný indický masala chai!


Irská káva

V zimě nepřijdou zkrátka ani milovníci kofeinu — precizně připravená pravá irská káva se může stát drobnou odměnou po dlouhé procházce v mrazivé přírodě.

Jaký horký nápoj máte se zimním obdobím spojený vy? Podělíte se s námi o své rodinné recepty?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU