Hrušky neboli ovoce bohů

Hrušky neboli ovoce bohů

„Ovoce bohů,“ právě takovou přezdívku si hrušky vysloužily. Jen bůh ví, proč to tak je, možná získaly toto lichotivé pojmenování díky svým příznivým účinkům na zdraví. Tak se pojďte s nimi seznámit.

Ještě předtím ale trochu historie a statistiky. Hrušky se do Evropy dostaly z Asie a pěstovaly se už ve starověkém Řecku a Římě, kde se využívaly jako lék proti nevolnostem. Od 17. století byly rozšířené zejména ve Francii a Belgii. Ve světě je známých více než 3 000 odrůd, které se liší tvarem, barvou (mohou být zelené, červené, žluté, hnědé nebo zlatavé) a dobou dozrávání (letní, podzimní a zimní). Hrušky se pěstují po celém světě, tušili jste však, že téměř tři čtvrtiny produkce se vypěstují v Číně? Číňané považovali hrušku „Li“ za symbol nesmrtelnosti.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Hrušky patří mezi druhy ovoce, které vylučují velké množství etylénu (do této skupiny patří mimochodem také třeba švestky, mango a rajčata). Pokud přijde tato látka do kontaktu s některými jinými druhy ovoce, urychluje jejich hnití. Hrušky proto neskladujte v blízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounů, brambor či jablek.

Velká porce zdraví

Jak už úvod naznačil, konzumací hrušek posilujeme naše zdraví. Posuďte sami:

  • Hrušky jsou hypoalergenní a hodí se jako jedna z prvních potravin pro batolata.
  • Mají protizánětlivé účinky a dokážou vyloučit z těla těžké kovy a jedovaté látky.
  • Díky vyššímu obsahu vlákniny působí hrušky příznivě na náš zažívací trakt a čistí střeva.
  • Mají vysoký obsah draslíku, proto by je měly konzumovat osoby se srdečními chorobami.
  • Jsou bohaté na mnoho látek jako je sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a také na vitaminy B a C.
  • Obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro růst a krvetvorbu.
  • V neposlední řadě působí hrušky, stejně jako další ovoce s bílou dužinou, preventivně proti mozkové mrtvici.

Nejen hrušky, ale i hrušková šťáva našemu tělu prospěje, působí totiž proti horečkám a zpevňuje stěny cév.

Povolená neřest při hubnutí

Otázkou zůstává, jestli vlastně máme hrušky „házet do pytle s ostatními neřestmi.“ Obsahují sice poměrně velké množství cukrů, ale rovněž i vody a vlákniny, takže zasytí na delší dobu. Navíc mají močopudné účinky, takže čistí organismus, což je při hubnutí žádoucí.

Z cukrů převažuje fruktóza, takže není na černé listině všech diabetiků. To rozhodně neplatí pro všechny druhy obecně, například hroznové víno pro diabetiky vhodné není. Ale o tom až někdy jindy.  

Hrušky v kuchyni

Nejčastěji si pochutnáme na hrušce v syrovém stavu. A to je ta nejlepší forma i co se týče zachování hodnotných výživových látek. Pokud možno, hrušky ani neloupejte, i slupka je výživově hodnotná.

Z hrušek můžete připravit mnoho delikátních pokrmů. Jako první nás v případě ovoce napadnou samozřejmě moučníky. V Lidl Cukrárně najdete recept na skvělý hruškový koláč s mascarpone, to je křehké těsto, hrušky a lahodný krém z mascarpone. Štrúdl je synonymem jablečného závinu. Nelze to však brát jako dogma, a proto jsme připravili štrúdl s hruškami. Hrušky jsou skvělé i ve formě kompotů.

Hrušky a hroznové víno mají jednu společnou věc, víte jakou? Dají se skvěle kombinovat se sýry, zejména s plísňovými sýry tvoří chuťovou symfonii, a hodí se i do salátů. Vyzkoušejte jednoduché pohoštění ve formě malých koláčků z listového těsta s hruškami a gorgonzolou. Kombinace zeleninových salátů s ovocem je velmi osvěžující a právě hrušky jsou k tomuto účelu více než vhodné. Ochutnejte třeba čekankový salát podle Romana Pauluse.

Hrušky můžete také tepelně zpracovávat a přidávat je do mnoha pokrmů, na vašem stole se tak můžou objevit kuřecí prsa s červenou řepou, kešu oříšky a hruškami nebo těstoviny s kachním masem a hruškami.

A něco pro fajnšmekry na závěr. Nechcete-li stát u plotny, vylisujte z hrušek šťávu, nechte zkvasit na mošt a destilujte pálenku. Domácí hruškovici neodmítne nikdo.

Možností, jak zpracovat hrušky, je mnoho, záleží jen na vás a vašich preferencích. Rozhodně ale tento poklad nenechte viset na stromech.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU