Holandská omáčka – je to výzva?

Holandská omáčka – je to výzva?

Královna omáček – tak bývá nazývána právě holandská omáčka. Ačkoli tomu název nenapovídá, pochází z francouzské kuchyně, první zmínky pochází ze 17. století. Tehdy se však omáčka jmenovala „Sauce Isigny“, podle města Isigny-sur-Mer, kde se v této době vyrábělo prvotřídní máslo. Během první světové války však byla výroba másla přerušena a začalo se dovážet z Holandska. A právě odtud pochází název této slavné omáčky.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Jak na to?

Holandská omáčka je postrachem mnoha kuchařů, leckdy i pro profesionály je to tak trochu zkouška ohněm. Přitom příprava není vůbec složitá, chce to jen trochu cviku.

Holandská omáčka se připravuje v tzv. vodní lázni, nejlépe v kovové misce, kterou postavíte na hrnec s vodou. Do hrnce dejte tolik vody, aby se miska s omáčkou vody nedotýkala. Voda se nesmí prudce vařit, jen probublávat.

Budete potřebovat žloutky, trochu bílého vína, citronovou šťávu, sůl a pepř. To všechno vyšlehejte nad vodní lázní, šlehejte, co to dá. Je možné, že vás u toho bude trochu bolet zápěstí, nicméně až budete omáčku připravovat potřetí, zvládnete to už bez bolesti. Poté sundejte z vodní lázně a postupně přilévejte rozpuštěné máslo, až získáte omáčku hladké konzistence. Chcete-li, aby byla omáčka dokonalá, použijte přepuštěné máslo. Omáčka bude hladší a lesklejší, ale vystačíte si i s obyčejným máslem.

I holandská omáčka v sobě skrývá jistá úskalí. Velmi důležité je dostatečně „provařit“ žloutky, ale zároveň je nesmíte uvařit. Teplota směsi by se měla pohybovat kolem 65 °C, občas prostě ale mísu z páry sundejte a šlehejte mimo vodní lázeň.

Holandskou omáčku ihned podávejte, rozhodně se nehodí k ohřívání. Můžete si ji však připravit dopředu, naplnit do šlehačkové lahve a podávat jako pěnu. Její chuť pak bude ještě jemnější a zároveň poslouží i jako ozdoba na talíři.

Názornou ukázku přípravy holandské omáčky najdete v Kulinářské akademii Lidlu, ve videu vám Roman Paulus předvede jednotlivé kroky.

Holandská omáčka se hodí k chřestu, se kterým tvoří již sehrané duo. Dále ji můžete servírovat k grilovanému steaku, záleží jen na vás, jakou přílohu zvolíte. Pro inspiraci můžete využít recepty našeho šéfkuchaře Romana Pauluse a podávat steak a holandskou omáčku s cuketovými noky nebo jen tak s grilovanou zeleninou.

Výhodou holandské omáčky je i to, že pokrm nepřehluší, ale jen doplní, proto se hodí i k další zelenině, vejci Benedikt nebo také rybám. Ochutnejte pečeného lososa s bylinkovou krustou, kde holandská omáčka spolu s dalšími ingrediencemi tvoří lahodnou „kůrčičku“.

Holandská a ty další…

Holandskou omáčku jako takovou lze považovat za základní omáčku, která přidáním několika surovin získá úplně jiný rozměr.

Béarnská omáčka voní po estragonu, který se do omáčky přidává. Místo vína navíc použijte redukci z bílého vína, šalotky a divokého koření, díky čemuž získá jemné aroma zvýrazňující chuť grilovaného masa, zvláště hovězích steaků a také ryb. Připravte ji ke společnému grilování a zaručujeme vám, že každý z hostů bude nadšený a okamžitě zmizí ze stolu.

Maltézská omáčka se od holandské omáčky odlišuje jednou přísadou, která je schopna změnit celou její chuť – šťávou z krvavých pomerančů. Omáčka tak získá jemnější a osvěžující chuť. Stejně jako holandská omáčka se skvěle hodí k chřestu, ale také k brokolici či květáku.

Další omáčkou, jejímž základem je holandská omáčka, je omáčka choron. Je ochucena rajským protlakem a její chuť skvěle podtrhnou čerstvé bylinky, např. pažitka, estragon, tymián nebo rozmarýn. Omáčka choron se nejvíce hodí ke grilovanému hovězímu.

Přípravu odvozených omáček si také můžete podrobně nastudovat v Kulinářské akademii Lidlu.

Věříme, že vás náš podrobný exkurz přesvědčil, že holandská omáčka není nic složitého, ale přitom je to hotový poklad. Tak s chutí do kuchyně…

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU