Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Omytou a osušenou zeleninu nakrájíme (cuketu na kolečka, lilek na hranolky a papriku na menší kousky). Zeleninu nasucho opečeme v rozehřáté grilovací pánvi. V druhé pánvi rozehřejeme olivový olej, do kterého přidáme větvičku rozmarýnu, 2 rozmačkané stroužky česneku a grilovanou zeleninu. Osolíme a opepříme. Přidáme na plátky nakrájenou červenou cibuli, olivy a lahůdkovou cibulku. Chvíli spolu restujeme, stáhneme z ohně a přendáme do misky.
V hrnci připravíme redukci, a to z bílého vína, celého pepře, bobkových listů, nadrobno nakrájené cibule a bazalky (lístků i stonků). Po uvaření scedíme a necháme trochu vychladnout.
V misce vyšleháme žloutky s vychladlou redukcí. Misku dáme nad páru a vyšleháme do husté pěny. Pak stáhneme a za stálého šlehání přiléváme přepuštěné máslo. Ochutíme solí, citrónovou šťávou, pepřem a nasekanou bazalkou.
Tip: Podívejte se na kuchynelidlu.cz do sekce „triky”, kde Vám Roman poradí, jak připravit přepuštěné máslo.
Rib eye steaky osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Grilujeme v rozpálené grilovací pánvi z každé strany dozlatohněda. Poté přendáme na talíř. Na každý steak položíme asi 30 g (bylinkového) másla, přikryjeme alobalem a necháme 3–4 minuty odpočívat.
Tip: 4 porce bylinkového másla připravíme smícháním 120 g změklého másla s najemno nasekanou pažitkou, petrželí, pár kapkami citrónu a 2 prolisovanými stroužky česneku. Dochutíme solí a pepřem.
Na talíř naservírujeme grilovanou zeleninu a vedle grilovaný rib eye steak. Holandskou omáčku servírujeme v samostatné misce.