Chcete být dobře naložení? Vyzkoušejte domácí nakládané sýry!
Doba čtení 5 minut

Chcete být dobře naložení? Vyzkoušejte domácí nakládané sýry!

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nakládané sýry si naštěstí můžete připravit snadno a rychle i vy doma. A nemusí zůstat jen u české klasiky – nakládaného hermelínu.

Svatá trojice – sýr, olej a koření

K nakládání se budou hodit skoro všechny sýry s pevnější strukturou. Pokud by byly moc měkké, mohou se v nálevu začít rozpadat. Nejčastěji se nakládají plísňové sýry, které se dají rozpůlit a lépe tak nasají chuť koření – hermelín, brie nebo camembert. Navíc si u nich můžete nejvíc vyhrát s náplní. Nekrájejte je ale na příliš malé kousky, pak by se z nich stala spíše pomazánka.

K pivu se bude hodit oblíbený romadur, tvarůžky a pivní sýr, jejichž chuť po naložení ještě více vynikne. Naopak balkánský sýr nebo feta skvěle přijímají chuť bylinek a koření – jednoduše na ně totiž přilnou.

Ze zahraničí k nám v poslední době proniká i nakládaný kozí sýr nebo mozzarella. Ovčí nebo kozí sýry už jsou ale samy o sobě natolik aromatické, že je lepší to s kořením nepřehánět, často stačí jen pár bylinek. Tvrdým sýrům se vyhněte, hůř nasávají chuť dalších surovin.

Co se týče oleje, vystačíte si s klasickým slunečnicovým. Pro zdravější variantu použijte řepkový, nebo olivový olej. A pak už stačí nachystat ingredience podle svého gusta. Základem je cibule a česnek, z koření využijete tymián, oregano, bobkový list, papriku, nové koření nebo pepř.

Sýrové variace

Ke každému sýru se hodí něco jiného. Klasický hermelín chutná dobře s náplní z prolisovaného česneku a drcených ořechů. Pokud máte rádi sladké, můžete ho naplnit brusinkami nebo rozmačkanými hruškami. Pikantní variantu zase připravíte pomocí prolisovaného česneku, sladké nebo pálivé papriky, chilli papriček, pepře, bobkového listu a nového koření.

Niva se skvěle kombinuje s ořechy, tvarůžky s kmínem a mozzarella s bazalkou a sušenými rajčaty. Balkánský sýr nebo feta vyniknou s olivami, černými i zelenými, které dobře doplní rozmarýn. Takto naložený balkánský sýr se hodí nejen k vínu, ale můžete z něj udělat i výborný salát.

Jednoduchá příprava

Nakládání sýrů je hlavně mnohem jednodušší, než byste čekali. Nejdřív se přesvědčte, že máte připravené důkladně vymyté, sterilizované a suché nádoby, ideálně ze skla nebo porcelánu. Stačí malá nečistota a sýry by se mohly zkazit.

Poté si připravte na kousky nakrájenou cibuli, česnek a bylinky tak, že je asi 20 minut prohřejete v oleji. Hezky se rozleží a rozvoní. Plísňové sýry mezitím rozpulte a pak naplňte předvařenou a zchlazenou směsí. Polotvrdé sýry krájejte na menší kostičky.

A pak už můžete vše vesele sázet do sklenice. Hladina oleje by měla přesahovat nad všechny suroviny. Pokud by sýr nebyl úplně ponořený, může se začít kazit. Sklenici naplňte centimetr pod okraj a pořádně zavřete víčkem – po uzavření může hladina ještě trochu stoupnout.

TIP: S naplněnými sklenicemi jemně bouchněte o kuchyňskou linku. Zbavíte se tak vzduchových bublinek, které by mohly sýru škodit.

 

Kdy už to bude?

Buďte trpěliví, sýry nechte den uležet v pokojové teplotě, občas protřepejte, a potom uložte na týden do lednice nebo sklepa. Zralé sýry můžete zkusit už po třech dnech, naložené sýry obecně chutnají nejlépe po týdnu. V lednici ale vydrží až tři měsíce.

TIP: Zbylý olej nevylévejte, můžete ho použít do salátů na zálivku nebo na smažení.

Trochu jiným způsobem, kratší dobu, můžete sýr naložit i před grilováním. Podívejte se, jak připravit třeba luxusní grilovaný camembert. A pokud by vám sýry nestačily, vyzkoušejte naši specialitu – nakládanou dýni!

A protože Valentýn je za dveřmi, nakládaným sýrem v pěkném balení můžete potěšit i svou drahou polovičku. Inspiraci na balení můžete najít mezi našimi tipy na jedlé dárky nebo na rillettes ve sklenici.

Jaký jedlý dárek byste nejraději k Valentýnu dostali vy? Napište nám do komentářů!

 

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU