Triky na perfektní kynuté těsto
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

 Receptů na pečené dobroty z kynutého těsta existují stovky, možná i tisíce. Kynuté těsto je úžasně univerzální a můžete z něj připravit chléb, rohlíčky, ale i buchty, vánočku nebo skořicové šneky. Ačkoliv patří mezi těsta spíš pro lehce pokročilé, s video návodem šéfkuchaře Romana Pauluse ho zvládne připravit naprosto každý. Společně se podíváte na triky, ve kterých zjistíte, jaký je rozdíl v práci s čerstvým a sušeným droždím, čím vším můžete v těstě nahradit mléko a proč byste měli občas dát přednost kynutí v lednici namísto klasického kynutí na teplém místě. Nakonec stačí už jen vymyslet, co dobrého z těsta upečete!

Tagy

Cukrárna

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 35 g čerstvé droždí
  • 80 g krupicový cukr
  • 600 g polohrubá mouka
  • 90 g máslo
  • 4 × žloutek
  • 250 ml plnotučné mléko
  • 1 × špetka sůl

Orientační nutriční hodnoty

Energie

14 958 kJ / 3 575 kcal

Bílkoviny

86,50 g

Tuky

107,20 g

Vláknina

19,10 g

Sůl

0,75 g

Sacharidy

554,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Ideální postup na to nejlepší kynuté těsto:

01.Všechny suroviny vyndáme z lednice a necháme temperovat na pokojovou teplotu. Pouze mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, a mouku prosejeme.

Tekutina: tekutinu přidávejte vždy vlažnou, aby se správně nastartoval proces kynutí. Nezahřívejte však na více jak 42 °C, abyste nezahubili kvasinky. Použít můžete mléko, podmáslí, ale i vodu či pivo.

02.Nadrobené čerstvé (nebo sušené) kvasnice nasypeme do misky, přidáme trochu krupicového cukru, promícháme a zalijeme částí vlažného mléka.

Cukr: kvasinky se živí cukrem. Proto trocha musí být v každém, i slaném, těstě. Použít však lze i jiné sladidlo – med, sirup či třtinový cukr.

03.Zaprášíme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.

Kvasnice: sušené a čerstvé droždí můžete v receptech libovolně zaměňovat. 21 g (půlka kostky) čerstvého droždí nahradí 7 g (celé balení) sušeného a naopak. Tato množství obecně vystačí na 500 g mouky.

04.Do mísy nandáme zbytek prosáté mouky a cukru, žloutky, zbytek vlažného mléka a naběhlý kvásek. 

Mouka: pro lépe nakypřené těsto se vyplatí mouku předem prosát, aby se provzdušnila.

05.Promícháme stěrkou, dokud se těsto nespojí, a teprve poté přidáme tuk se solí. V robotu s hákem vypracujeme dohladka.

Sůl: špetka soli zvýrazní chuť. Neměla by však přijít do přímého kontaktu s kvasnicemi, které ničí.

06.Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nebo v lednici) nakynout do zdvojnásobení. Následně ho krátce propracujeme a vytvoříme pečivo dle preferencí.

Kynutí: správně nakynuté těsto by mělo přibližně zdvojnásobit objem. Tradičně těsto kyne v teplém prostředí mezi 25–30 °C asi 45 minut (při použití sušených kvasnic 1 hodinu). Existuje však i pomalé kynutí. V chladu v lednici může trvat i celý den (či přes noc) a výsledné pečivo pak bývá jemnější.

07.Kynuté těsto je základem tradičního českého pečiva. Připravíte z něj oblíbené buchty, sváteční mazanec a vánočku. Neobejdete se bez něj při přípravě tradičních koláčů, věnců či pletenců a když použijete hrubou mouku, hodí se i na kynuté knedlíky. A v neposlední řadě z něj vytvoříte jednoduché buchtičky, které s vanilkovou omáčkou vykouzlí oblíbené dětské buchtičky se šódó.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo