Počet porcí
12 porcí
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Velikonoční pečení nemusí být jen beránek a nádivka! Podívejte se na video recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který upekl slaný velikonoční cop z kynutého těsta a špenátovou náplní. Naučíte se, jak připravit jednoduché kynuté těsto s kmínem i jak namíchat špenátovou náplň (špenát můžete použít mražený, ale i čerstvý – blanšírovaný) se sýrem feta. I když se bude cop na velikonoční tabuli vyjímat, nebojte se – jeho pletení je náramně snadné. Budete potřebovat jen jeden ostrý řez a pár prohození takto vzniklých pramenů.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
998 kJ / 239 kcal
Bílkoviny
7,10 g
Tuky
11,10 g
Vláknina
1,70 g
Sůl
0,50 g
Sacharidy
27,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, špetku cukru, rozehřáté máslo, 1 vejce, kmín, vlažné mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout do zdvojnásobení.
Pokud máte dostatek času, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Bude pak vláčnější.
02.Čerstvý špenát zblanšírujeme (1 minutu povaříme ve vroucí vodě), scedíme a důkladně vyždímáme.
Pokud použijete zmrazený špenát, volte celé listy (nikoli pyré), nechte je rozmrznout a vyždímejte přebytečnou vodu.
03.Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Přidáme k připravenému špenátu, osolíme, opepříme, promícháme a necháme vychladnout.
04.Fetu nastrouháme.
05.Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále do čtverce. Na těsto rozetřeme připravenou nádivku tak, aby 3-4 cm od okraje zůstaly prázdné, a zasypeme nastrouhaným sýrem. Opatrně zamotáme, upravíme tvar rolády a podélně rozřízneme ostrým nožem. Obě půlky zamotáme do sebe a přendáme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout.
06.Následně důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran, osolíme a posypeme celým kmínem. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C 40 minut na program horkovzduch.
07.Po upečení necháme cop ještě půl hodiny odpočinout, aby vychladl.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT