Špenátový cop z kynutého těsta
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
počet porcí

Počet porcí

12 porcí

doba přípravy

Doba přípravy

1 hod. 30 min.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Velikonoční pečení nemusí být jen beránek a nádivka! Podívejte se na video recept šéfkuchaře Romana Pauluse, který upekl slaný velikonoční cop z kynutého těsta a špenátovou náplní. Naučíte se, jak připravit jednoduché kynuté těsto s kmínem i jak namíchat špenátovou náplň (špenát můžete použít mražený, ale i čerstvý – blanšírovaný) se sýrem feta. I když se bude cop na velikonoční tabuli vyjímat, nebojte se – jeho pletení je náramně snadné. Budete potřebovat jen jeden ostrý řez a pár prohození takto vzniklých pramenů.


Tagy

Velikonoce

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 12 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 375 g hladká mouka
  • 21 g čerstvé droždí
  • 1 × špetka krupicový cukr
  • 75 g máslo
  • 2 × vejce „M“
  • 1 × lžička celý kmín
  • 230 ml plnotučné mléko
  • 1 × špetka sůl
  • na pomoučnění hladká mouka
  • na posypání celý kmín

Náplň:

  • 30 ml bio extra panenského olivového oleje
  • 4 stroužky česnek
  • 1 × cibule
  • 150 g listový špenát
  • sůl
  • pepř
  • 100 g feta sýr

Orientační nutriční hodnoty

Energie

998 kJ / 239 kcal

Bílkoviny

7,10 g

Tuky

11,10 g

Vláknina

1,70 g

Sůl

0,50 g

Sacharidy

27,70 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Těsto: 

01.Do mísy dáme mouku, rozdrobené droždí, špetku cukru, rozehřáté máslo, 1 vejce, kmín, vlažné mléko, sůl a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 20 minut kynout do zdvojnásobení.

Pokud máte dostatek času, nechte těsto kynout přes noc v lednici. Bude pak vláčnější.

Náplň:

02.Čerstvý špenát zblanšírujeme (1 minutu povaříme ve vroucí vodě), scedíme a důkladně vyždímáme.

Pokud použijete zmrazený špenát, volte celé listy (nikoli pyré), nechte je rozmrznout a vyždímejte přebytečnou vodu.

03.Česnek a cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme v pánvi s rozpáleným olivovým olejem. Přidáme k připravenému špenátu, osolíme, opepříme, promícháme a necháme vychladnout.

04.Fetu nastrouháme.

Postup:

05.Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále do čtverce. Na těsto rozetřeme připravenou nádivku tak, aby 3-4 cm od okraje zůstaly prázdné, a zasypeme nastrouhaným sýrem. Opatrně zamotáme, upravíme tvar rolády a podélně rozřízneme ostrým nožem. Obě půlky zamotáme do sebe a přendáme na plech s pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut na teplém místě kynout.

06.Následně důkladně potřeme rozšlehaným vejcem ze všech stran, osolíme a posypeme celým kmínem. Pečeme v troubě rozpálené na 170 °C 40 minut na program horkovzduch. 

07.Po upečení necháme cop ještě půl hodiny odpočinout, aby vychladl.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo