Roman Paulus
Doba přípravy2 hod.

Zvěřinový guláš z divočáka

Jen obtížně byste v kuchyni hledali větší pochoutku, než jakou je zvěřina. Šéfkuchař Roman Paulus proto natočil video recept na kančí guláš, jehož základem je voňavý zauzený špek restovaný s cibulí. V receptu na zvěřinový guláš zjistíte, proč byste měli přidávat česnek a mletou papriku až v závěru restování, i to, jak vykouzlit dokonalou chuť přidáním červeného vína nebo brusinek. Na závěr stačí guláš už jen zahustit (nejlépe nastrouhanou bramborou) a podávat. Pochutnáte si na něm například s karlovarským knedlíkem, ale klidně i jen s plátkem čerstvého chleba.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
6

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 100 g sedlácký uzený špek Pikok pure
  • 500 g cibule + k podávání
  • 1 kg divočák - maso na guláš
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem 4 druhů Kania
  • 100 g sekaná rajčata Freshona
  • 2 × lžíce sladká mletá paprika Kania
  • 4 × stroužek česnek
  • 300 ml červené víno Bordeaux
  • 10 × kulička celý černý pepř
  • 5 × kulička nové koření
  • 5 × bobkový list Kania
  • 1 × lžíce brusinková zavařenina
  • 1 l hovězí vývar nebo
  • 1 l vepřový vývar
  • 300 g brambory
  • karlovarské knedlíky s jáhlami (případně bezlepkové)

POSTUP

V hrnci vyškvaříme uzený špek nakrájený na kostičky. Přidáme pokrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Následně přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme, opepříme, ochutíme plátky česneku a celý základ asi 2 minuty opékáme. Doplníme rajčaty a mletou paprikou.

Podlijeme červeným vínem, přidáme divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list) svázané v plátýnku a necháme provařit. Podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou doměkka. 

Tip: Do plátýnka zkuste zabalit i 5 kuliček jalovce.

V okamžiku, kdy je maso měkké, přidáme najemno nastrouhané brambory a vaříme do rozvaření.

Tip: Brambory guláš přirozeně a bezlepkově zahustí.

Podáváme s karlovarskými knedlíky s jáhlami. Na talíři můžeme také vylepšit syrovou cibulí a ozdobíme lístky petržele.

Tip: Jako příloha jsou vhodné i chlupaté, preclíkové nebo karlovarské knedlíky.

Orientační nutriční hodnoty (1 velká porce bez knedlíků): 800 kcal, 50 g bílkovin, 40 g sacharidů, 44 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.