Čerstvé plody, cukr, pomerančovou šťávu, badyán a celou skořici vložíme do mixovací nádoby.
Tip: Zavařeninu můžete připravit jak z čerstvých brusinek, tak i z podobné klikvy, která má mnohem větší plody.
Nastavíme program manuální vaření při teplotě 130 °C, míchání na 3 stupeň zpětného chodu, uzavřeme poklicí a vaříme 20 minut.
Tip: Nemáte Monsieur Cuisine? Nevadí! Zavařeninu uvaříte i v klasickém hrnci. Jen ji nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.
Po uvedené době trošku omáčky přendáme na vychlazený talířek a vložíme ji na pár minut do lednice. Po zatuhnutí zkontrolujeme konzistenci. Je-li moc hustá, naředíme omáčku vodou. Řídkou směs naopak povaříme o trochu déle.
Z hotové zavařeniny vyndáme koření a přelijeme ji do čistých, ideálně vysterilizovaných sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tip: Skladujeme na temném a chladném místě až několik měsíců.
Domácí brusinková omáčka se hodí zejména ke svíčkové, rozpečenému sýru nebo ke zvěřině.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 50 g): 79 kcal, 0 g bílkovin, 19 g sacharidů, 0 g tuků.