Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Brusinková omáčka z čerstvých plodů

 Brusinkový džem (nebo marmeláda, chcete-li) má plno využití jak ve sladké, tak ve slané kuchyni. Výborně se totiž hodí při přípravě celé řady dezertů, na toast k snídaní nebo jen tak se zmrzlinou. Zároveň na brusinkovou omáčku určitě nedáte dopustit, když vaříte svíčkovou na smetaně. Šéfkuchař Roman Paulus natočil návod, jak připravit džem z brusinek v multifunkčním robotu Monsieur Cuisine. Kromě samotných brusinek (můžete použít i klikvu) budete potřebovat ještě třeba ještě skořici nebo pomerančový džus.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
14

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 350 g čerstvé brusinky či klikva
  • 200 g krupicový cukr
  • 150 ml pomerančová šťáva
  • 1 × hvězdička badyán
  • 2 × tyčinka skořice

POSTUP

Čerstvé plody, cukr, pomerančovou šťávu, badyán a celou skořici vložíme do mixovací nádoby. 

Tip: Zavařeninu můžete připravit jak z čerstvých brusinek, tak i z podobné klikvy, která má mnohem větší plody.

Nastavíme program manuální vaření při teplotě 130 °C, míchání na 3 stupeň zpětného chodu, uzavřeme poklicí a vaříme 20 minut.

Tip: Nemáte Monsieur Cuisine? Nevadí! Zavařeninu uvaříte i v klasickém hrnci. Jen ji nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila.

Po uvedené době trošku omáčky přendáme na vychlazený talířek a vložíme ji na pár minut do lednice. Po zatuhnutí zkontrolujeme konzistenci. Je-li moc hustá, naředíme omáčku vodou. Řídkou směs naopak povaříme o trochu déle.

Z hotové zavařeniny vyndáme koření a přelijeme ji do čistých, ideálně vysterilizovaných sklenic. Uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tip: Skladujeme na temném a chladném místě až několik měsíců.

Domácí brusinková omáčka se hodí zejména ke svíčkové, rozpečenému sýru nebo ke zvěřině.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 50 g): 79 kcal, 0 g bílkovin, 19 g sacharidů, 0 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.